Przepisy

Dania świątecznie
- Bigos
- Tatar z łososia
- Terrina wieprzowo-drobiowa

Dania wegetariańskie:
- Bakłażany z sosem maślankowym i granatem wg Yotama Ottolenghi
- Burgery warzywne
- Dynia piżmowa z karmelizowanymi szalotkami
Klopsiki z bakłażana
- Kuskus ze szparagami
- Pieczarki zapiekane z serem camembert
- Pilaw z bobem, szparagami i miętą

Desery:
- Aromatyczne pomarańcze z miodem i pistacjami
Błyskawiczny deser z kaszy manny i truskawek
- Clafoutis z wiśniami wg Julii Child
- Deser z dyni i mleka kokosowego
- Deser z tapioki i persymony
- Krem z mascarpone, owocami leśnymi i truskawkami
- Pudding z tapioki z czekoladą i chili
- Fereni - perski pudding z mąki ryżowej
- Francuskie tosty z gorącymi malinami
- Kisiel z czerwonych owoców z tapioką
- Kokosowy pudding z tapioką i dynią
- Lody morelowe z cynamonem
- Lody z piwem porter
- Miętowa panna cotta
- Panna cotta z dynią i mlekiem kokosowym
- Panna cotta z pandanem
- Pieczony rabarbar z lodami
- Pudding z czarnego ryżu
- Pudding z tapioki, mleka kokosowego i soku z liści pandanu
- Pudding z wermiszelu - Seviyan Kheer
- Sabudana Kheer - indyjski pudding z tapioki
- Sheera z ananasem - indyjski deser z semoliny i ananasa
- Wietnamski pudding bananowo-kokosowy z tapioką
- Zupa z czarną tapioką

Dipy:
- Guacamole
- Groszkowy
- Muhammara - dip z pieczonej papryki i orzechów włoskich
- Tapenada z fig i oliwek

Dodatki:
- Frikeh z pieczonymi warzywami
- Puree ziemniaczane z jarmużem
- Zapiekana brukselka

Kuchnia amerykańska:
- Jogurtowe pancakes z czereśniami
- Sałatka Waldorf

Kuchnia anglo-indyjska:
- Kedgeree z wedzonym pstrągiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Kuchnia austriacka:
- Omlet cesarski "Kaiserschmarren"

Kuchnia azjatycka
- Mule z curry i mlekiem kokosowym
- Szparagi stir-fried

Kuchnia bałkańska
- Kawior z pieczonych bakłażanów i papryki
- Makaron wstążki z orzechami włoskimi

Kuchnia bliskowschodnia
- Pilaw z bulguru i wermiszelu
- Sałatka Tabbouleh

Kuchnia bułgarska
- Sałatka szopska

Kuchnia chińska
- Bakłażan po syczuańsku
- Chow Mein z wieprzowiną
- Sałatka ze szparagów
- Skrzydełka w Coca-Coli
- Żeberka z sosem hoisin

Kuchnia egipska
- Dukkah - mieszanka przypraw i orzechów

Kuchnia francuska
- Kurczak w cydrze z jabłkami i sosem grzybowym (Poulet Velle d'Auge)
- Rillettes z łososia
- Tapenada z fig i oliwek
- Zupa-krem z cukinii z curry wg Michela Roux


Kuchnia fusion:
- Hummus z edamame
- Hummus ze słodkimi ziemniakami
- Kokosowy pudding z tapioką i dynią
- Panna cotta z dynią i mlekiem kokosowym
- Panna cotta z pandanem
- Deserowa zupa z czarną tapioką
- Rösti ze słodkich ziemniaków z masłem orzechowym

Kuchnia grecka
- Briam - pieczone warzywa
- Melintzanosalata - sałatka/pasta z bakłażana
- Omlet z piekarnika - Omeleta fournou
- Pasta z fasoli
- Ryż ze szpinakiem
- Spanakotyropita - pita ze szpinakiem i serem

Kuchnia gruzińska
- Adżabsandali
- Pchali z bakłażana
Roladki z bakłażana z orzechami włoskimi


Kuchnia indonezyjska
- Bami Goreng - makaron smażony
- Nasi Goreng - ryż smażony
- Soto Ayam - zupa z kurczakiem

Kuchnia indyjska
- Aloo gobi - danie z ziemniaków i kalafiora
- Boćwina smażona
- Curry z ciecierzycą
- Curry z dynią, ziemniakami i soczewicą
- Falooda
- Kheer - pudding ryżowy
- Korma z kurczaka z ryżem szafranowym
- Krewetki z okrą
- Lassi z awokado
- Okra w jogurcie
- Pilaw ze szpinakiem
- Pudding z czarnego ryżu
- Pudding z wermiszelu - Seviyan Kheer
- Raita z burakiem, ogórkiem i grzankami tostowymi
- Sabudana Kheer - pudding z tapioki
- Sheera z ananasem - deser z semoliny i ananasa
- Szaszłyki z kurczaka w sosie Patak's Tandoori i ananasa
- Taro/Arvi Masala - smażona kolokazja

Kuchnia japońska
- Łosoś w sosie teriyaki
- Sałatka z ogórka z glonami wakame
- Sushi California i sushi nigiri z łososiem i szparagami

Kuchnia koreańska
- Japchae - makaron z wołowiną i warzywami
- Naleśnik z grzybami enoki
- Naleśniki z paluszkami krabowymi

Kuchnia kubańska
- Picadillo cubano

Kuchnia libańska
- Muhammara - dip z pieczonej papryki i orzechów włoskich
- Sałatka Fattoush
- Sałatka Tabbouleh

Kuchnia malajska
- Ananas na ostro

Kuchnia marokańska
- Dynia piżmowa z karmelizowanymi szalotkami
Harira - zupa z wołowiną, ciecierzycą i soczewicą
- Hummus z pieczoną dynią piżmową wg Gordona Ramsaya
- Zaalouk - sałatka z bakłażanów i pomidorów
- Zupa z ciecierzycą i bobem

Kuchnia meksykańska
- Guacamole

Kuchnia międzynarodowa
- Smażone krewetki ze szparagami
- Szparagi a'la penne
- Terrina wieprzowo-drobiowa

Kuchnia perska
- Adas Polow - ryż z soczewicą, mięsem, daktylami i rodzynkami
- Fereni - perski pudding z mąki ryżowej
- Gulasz warzywny z suszonymi limonkami
- Khoresht Fesenjaan - kurczak duszony z orzachami włoskimi i syropem z granatu

Kuchnia polska
- Bigos
- Błyskawiczny deser z kaszy manny i truskawek
- Chłodnik z młodymi buraczkami i bazylią
- Jaglany krupnik z kurkami i jarmużem
- Kalafior z wędzonym boczkiem i tartą bułką
- Racuchy drożdżowe
- Zapiekanka z pokrzywą
- Żur grzybowy

Kuchnia rosyjska:
- Bliny z łososiem i kawiorem


Kuchnia singapurska
- Rojak - sałatka z owoców i warzyw

Kuchnia sudańska
- Fuul - pasta z bobu

Kuchnia syryjska
- Muhammara - dip z pieczonej papryki i orzechów włoskich

Kuchnia szwajcarska
- Älpler Magronen
- Rösti - placek ziemniaczany

Kuchnia tajska
- Curry z dynią i słodkim ziemniakiem
- Curry z kurczakiem, okrą, bakłażanem i słodkim ziemniakiem
- Curry z wieprzowiną, szpinakiem wodnym, fasolką szparagową i bakłażanem
- Deser z dyni i mleka kokosowego
- Deser z tapioki i persymony
- Herbata mrożona z mlekiem
- Lab Gai - sałatka z kurczaka z ryżem prażonym
- Ogórek w occie po tajsku
- Pad Thai - makaron po tajsku z krewetkami
- Pudding z tapioki, mleka kokosowego i soku z liści pandanu
- Ryż smażony z kurczakiem i bazylią
- Szpinak wodny stir fried
- Tom Yum Kung - ostro-kwaśna zupa z krewetkami
- Tom Kha Gai - zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym
- Tom Kha Talay - zupa z owocami morza i mlekiem kokosowym
- Zupa kokosowa z dynią (Gaeng Liang Fak Tong)
- Zupa z kurczakiem i szparagami
- Zupa z pulpecikami drobiowymi, kapustą pak choi i makaronem ryżowym
- Żółte curry z łososiem, krewetkami i dynią (przepis Nigelli Lawson)

Kuchnia tex-mex
- Fajita z kurczakiem

Kuchnia tunezyjska
- Szakszuka

Kuchnia turecka
- Dip z ziemniaków i tahini
- Pilaw z bulguru z warzywami

Kuchnia węgierska
- Leczo
- Zupa z kiełbasą węgierską i fasolką szparagową

Kuchnia wietnamska
- Pudding bananowo-kokosowy z tapioką

Kuchnia włoska
- Arancini z cukinii, groszku i mięty wg Gennaro Contaldo
- Bruschetta z cukinią i pomidorami
- Caponata z cukinii
- Caprese z bakłażanem
- Makaron rurki ze szparagami, borowikami i groszkiem
- Makaron ze szparagami, awokado i szynką parmeńską
- Penne z brukselką, boczkiem wędzonym i chili
- Penne ze szparagami i mascarpone
- Pesto sycylijskie z ricottą i świeżymi pomidorami
- Risotto z białą fasolą i czerwoną cebulą
- Risotto z dynią
- Risotto z koprem włoskim, ricottą i chilli
- Risotto z kurkami
- Risotto z tuńczykiem i pomarańczą
- Sałatka Caprese z bakłażanem
- Spaghetti z cielęciną i trzema rodzajami pomidorów
- Spaghetti z owocami morza
- Spaghetti z ricottą, suszonymi pomidorami i orzechami pinii
- Zapiekane tortellini z sosem mięsno-pomidorowym

Kuchnia żydowska
- Awokado a la Waxmann - sałatka z awokado i tuńczyka
- Szakszuka

Mieszanki i pasty przyprawowe
- Dukkah - egipska mieszanka przypraw i orzechów

Napoje
- Falloda - napój indyjski
- Herbata mrożona z mlekiem po tajsku
- Lassi z awokado


Owoce morza
Mule w białym winie

Pasty do pieczywa
- "Awanturka" - pasta ze szprotek i twarogu
- Grecka pasta z fasoli
- Hummus z bobu
- Hummus z botwinką
- Hummus z edamame
- Hummus z fasolką szparagową
- Hummus ze słodkimi ziemniakami
- Hummus z pieczoną dynią piżmową wg Gordona Ramsaya
- Melintzanosalata - grecka sałatka/pasta z bakłażana
- Pasta z wędzonej makreli
- Pasta z zielonego groszku z parmezanem i pestkami dyni
- Tapenada z fig i oliwek
- Zielony hummus

Przekąski/Przystawki
- Bliny z łososiem i kawiorem
- Caponata z cukinii
- Dorsz ze śliwkami
- Figi zapiekane w szynce parmeńskiej
- Kawior z pieczonych bakłażanów i papryki
- Koktajl z krewetek i awokado
- Mini bakłażany i pomidory koktajlowe zapiekane z kozim serem
- Mini quiche z łososiem wędzonym i porem
- Orzechy Rendang
- Pieczarki zapiekane z serem camembert
- Pieczone figi z serem Roquefort
- Roladki z bakłażana i mozarelli
- Roladki z bakłażana z orzechami włoskimi
- Tatar z łososia
- Tosty z serem brie, burakiem i gruszką
- Zapiekane figi i morele z kozim serkiem i szynką parmeńską

Przepisy Julii Child
- Clafoutis z wiśniami


Przetwory
- Chutney rabarbarowy z daktylami
- Chutney z czerwonych porzeczek z rozmarynem

Ryby
- Dorsz ze śliwkami
- Łosoś z salsą imbirowo-owocową
- Sola zapiekana z pesto
- Zapiekanka z rybą i warzywami

Sałaty
- Sałata z pieczoną pietruszką, granatem i pistacjami
- Sałatka ze szpinaku, truskawek i ogórka

Sałatki
- Awokado a la Waxmann - sałatka z awokado i tuńczyka
- Caprese z bakłażanem
- Chińska sałatka ze szparagów
- Fattoush - sałatka libańska
- Koktajl z krewetek i awokado
- Letnia sałatka z makaronem orzo
- Ogórek w occie po tajsku
- Pomidorowe party wg Yotama Ottolenghi
- Rojak - singapurska sałatka z owoców i warzyw
- Sałatka brokułowa light
- Sałatka fasolowa z kiełbasą
- Sałatka kukurydziano-bakaliowa
- Sałatka szparagowo-jajeczna
- Sałatka śródziemnomorska
- Sałatka z arbuza, ogórków i fety
- Sałatka z bobem
- Sałatka z bobem, kabanosami, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami słonecznika
- Sałatka z boczniakami
- Sałatka z buraków z dukkah
- Sałatka z fasolki szparagowej i karmelizowanej cebuli
- Sałatka z fioletowych ziemniaków
- Sałatka z fioletowych ziemniaków wg Jamie'go Oliver'a
- Sałatka ze szpinakiem, szynką parmeńską i owocami
- Sałatka ze szpinaku i wątróbki drobiowej
- Sałatka z góralską nutą
- Sałatka z granatem
- Sałatka ziemniaczana z kurkami
- Sałatka z rybą wędzoną
- Sałatka z tuńczyka, fasoli i selera naciowego
- Sałatka z tuńczyka i białej fasoli
- Sałatka z tuńczyka i ciecierzycy
- Tajska sałatka z kurczaka z ryżem prażonym (Lab Gai)
- Waldorf z kurczakiem
- Z paluszkami krabowymi w tajskim stylu

Sosy
- Sos holenderski z kolendrą

Surówki
- Z kalarepy, jabłka i buraka

Warzywa
- Brukselka smażona z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym
- Fasolka szparagowa z orzechami i kolendrą
- Fasolka szparagowa z pomidorami
- Frytki z cukinii
- Kalafior z wędzonym boczkiem i tartą bułką
- Marchewka z piwem imbirowym
- Okra w jogurcie
- Pieczone szparagi i ziemniaki z jajkiem i sosem vinaigrette
- Szparagi zapiekane z szynką, pomidorkami i jajkiem
- Zapiekana brukselka

Własne przepisy
- Błyskawiczny deser z kaszy manny i truskawek
- Brukselka smażona z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym
- Chłodnik z młodymi buraczkami i bazylią
- Curry z kurczakiem, okrą, bakłażanem i słodkim ziemniakiem
- Curry z dynią, ziemniakami i soczewicą w indyjskim stylu
- Curry z wieprzowiną, szpinakiem wodnym, fasolką szparagową i bakłażanem
- Hummus z botwinką
- Hummus z fasolką szparagową
- Jaglany krupnik z kurkami i jarmużem
- Kisiel z czerwonych owoców z tapioką
- Kokosowy pudding z tapioką i dynią
- Koktajl z krewetek i awokado
- Kotleciki cielęce z fetą i oliwkami
- Letnia sałatka z makaronem orzo
- Lody morelowe z cynamonem
- Mini bakłażany i pomidory koktajowe zapiekane z kozim serem
- Muszle nadziewane kurkami, ricottą, szynką z sosem serowym
- Orzechy Rendang
- Panna cotta z pandanem
- Pieczony omlet ze szparagami
- Pilaw z kurczakiem, bobem, ciecierzycą i granatem
- Placki cukiniowe z wędzonym łososiem
- Przekąska z oliwek i kińdziuka
- Puree ziemniczane z jarmużem
- Sałatka z bobem, kabanosami, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami słonecznika
- Sałata z pieczoną pietruszką, granatem i pistacjami
- Sałatka z rybą wędzoną
- Sałatka z tuńczyka i ciecierzycy
- Spaghetti z owocami morza
- Szparagi zapiekane z szynką, pomidorkami i jajkiem
- Śródziemnomorska zupa pomidorowa
- Tosty z serem brie, burakiem i gruszką
- Zapiekane tortellini z sosem mięsno-pomidorowym
- Zapiekanka z pokrzywą
- Zupa deserowa z czarną tapioką
- Zupa-krem z dyni i słodkiego ziemniaka
- Zupa-krem z dyni i soczewicy z masłem orzechowym
- Zupa z pulpecikami drobiowymi, kapustą pak choi i makaronem ryżowym w tajskim stylu

Wypieki wytrawne
- Cebulowa tarta Tatin
- Tarta z dynią i chorizo

Zapiekanki
- Z ziemniaków z pokrzywą


Zupy
- Chłodnik z maślanki z ziemniakami
Chłodnik z młodymi buraczkami i bazylią
- Chowder z edamame, kukurydzą i wędzonym boczkiem
- Harira - pożywna zupa z wołowiną, ciecierzycą i soczewicą
- Jaglany krupnik z kurkami i jarmużem
- Marokańska zupa z ciecierzycą i bobem
- Pomidorowa zupa-krem z jabłkiem, selerem i grzankami serowo-ziołowymi
- Śródziemnomorska zupa pomidorowa
- Soto Ayam - indonezyjska zupa z kurczakiem
- Tajska z kurczakiem i szparagami
- Tom Yum Kung - tajska ostro-kwaśna zupa z krewetkami
- Tom Kha Gai - tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym
- Zupa dyniowa z parmezanem wg Sophie Dahl
- Zupa dyniowo-jabłkowa
- Zupa-krem z cukinii, szpinaku i koperku
- Zupa-krem z cukinii z curry wg Miechela Roux
- Zupa-krem z dyni i słodkiego ziemniaka
- Zupa-krem z dyni i soczewicy z masłem orzechowym
- Zupa-krem ze słodkiej kukurydzy
- Zupa-krem ze szparagów i słodkiego ziemniaka
- Zupa-krem z pietruszki i orzechów laskowych
- Zupa-krem z rukoli z kozim serem
- Zupa-krem z topinamburu i orzechów laskowych
- Zupa z kiełbasą węgierską i fasolką szparagową a la Cafe Hu
- Zupa z pulpecikami drobiowymi, kapustą pak choi i makaronem ryżowym w tajskim stylu
- Żur grzybowy