31 października 2014

Dynia piżmowa z karmelizowanymi szalotkami


Co roku, w sezonie dyniowym szukam nowych, ciekawych przepisów z tym warzywem w roli głównej. Tym razem natknęłam się na interesujący przepis w książce "Recipes from a morrocan kitchen" autorstwa Ghillie Basan. Od razu wpadł mi w oko. Połączenie pieczonej dyni piżmowej z karmelizowani szalotkami, migdałami i rodzynkami wydało mi się bardzo apetyczne. Potrawa w towarzystwie kuskusu i sałaty może być daniem wegetariańskim samym w sobie, może też stanowić dodatek do mięsa. Dobrze smakuje z gęstym, naturalnym jogurtem. Można je zaostrzyć, dodając trochę harissy.

Składniki:
(4 porcje)

- 900 g obranej, pozbawionej pestek dyni piżmowej, pokrojonej w duże kawałki
(można zastąpić innym gatunkiem dyni)
- 1/2 szklanki wody
- 3-4 łyżki oliwy
- łyżka masła
- 16 - 20 szalotek, obranych (dodałam trochę mniej)
- 10 - 12 ząbków czosnku, obranych (dodałam trochę mniej)
- szklanka blanszowanych migdałów
- 1/2 szklanki rodzynek, namoczonych przez 15 minut w gorącej wodzie i odsączonych
- 2 -3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- mały pęczek mięty, posiekany
- sól i świeżo zmielony pieprz czarny
- 1 cytryna pokrojona w cząstki - do podania

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatyry 200 st. C. Pokrojoną dynię umieścić w żaroodpornym naczyniu (wysmarowałam je lekko oliwą), dodać wodę, przykryć naczynie, wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut (piekłam trochę krócej - ok. 35 minut). 

W międzyczasie rozgrzać oliwę i masło w dużej patelni o grubym dnie. Dodać obrane szalotki w całości, smażyć, aż zaczną brązowieć. Dodać czosnek i migdały i dalej smażyć. Gdy zaczną brązowieć, dodać rodzynki. Smażyć, aż szalotki i czosnek zaczną się karmelizować i dodać wtedy miód i cynamon. Przyprawić solą i pieprzem i zdjąć z ognia. 

Podpieczoną dynię wyjąć z piekarnika i pokryć ją mieszaniną przygotowaną na patelni. Naczynie wstawić do piekarnika bez przykrycia, piec jeszcze ok. 15 minut. 

Po upieczeniu podawać z kuskusem, posypując posiekaną miętą i skrapiając sokiem z cytryny. Jako dodatek można podać gęsty, naturalny jogurt i harissę.


Przepis dodaję do akcji Festiwal Dyni 2014 organizowanej na blogu Bei. Żałuję, że akcja już się kończy i nie zdążę dołączyć do niej większej ilości przepisów.


2 komentarze: