27 stycznia 2013

Fajita z kurczakiem - przepis z restauracji Blue Cactus



Niedawno miałam przyjemność uczestniczyć w lekcji gotowania, na którą zostałam zaproszona przez restaurację Blue Cactus & Iguana Lounge. Jednym z dań, które wspólnie przyrządziliśmy podczas tamtego spotkania była fajita z kurczakiem. Danie bardzo mi zasmakowało. Po warsztatach zrobiłam je dwa razy w domu zgodnie z przepisem otrzymanym od restauracji. Dzięki uprzejmości właściciela lokalu mogę opublikować go na blogu.

W materiałach otrzymanych podczas warsztatów znalazłam następujący opis dania "Fajita to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni Tex-Mex, oryginalnie była to tortilla z wołowiną i przyprawami. Znana na pograniczu Teksasu i Meksyku już w latach trzydziestych XX wieku. Jednak samo określenie fajita pojawiło się w druku dopiero w roku 1971. Niektórzy puryści twierdzą, iż określenie fajita odnosi się jedynie do potrawy przyrządzonej w oparciu o mięso wołowe, i że inne jej odmiany stanowią osobne dania. Niezależnie od tego słowo to rozszerzyło swoje znaczenie i szefowie kuchni podają wszelkie rodzaje mięs, ale i ryb w formie fajity".




Składniki:
(4 porcje)

- filety z piersi kurczaka - 4 duże

Składniki marynaty mięsa:
- kolendra suszona, mielona - 1 łyżka
- imbir suszony, mielony - 1 łyżeczka
- chili kruszone - 1/3 łyżeczki
- czosnek - 4 ząbki
- sól - 1 łyżeczka
- sok z limonki - wyciśnięty z 2 limonek
- oliwa - 4 łyżki

- papryka czerwona - 2 szt.
- papryka zielona - 2 szt.
- papryka żółta - 2 szt.
- cebula biała lub czerwona - 4 średnie szt.
- oliwa - do smażenia
- świeża kolendra posiekana - garść
- sól i pieprz - do smaku

Dodatki:
- gęsta, kwaśna śmietana - 200 g
- papryczki jalapeno z puszki - 80 g
- tortille pszenne - 20 szt.
- dip salsa fresca (ze świeżych pomidorów, cebuli, kolendry)
- dip guacamole

Przygotowanie:

Pierś kurczaka pokroić w paski grubości 0,5 cm i zamarynować we wszystkich składnikach marynaty wymienionych powyżej. Paprykę oczyścić i pokroić w paski grubości 0,5 cm. Cebulę pokroić w piórka. 

Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i jeszcze raz nagrzać. Wrzucić mięso i krótko smażyć, mieszając od czasu do czasu, do uzyskania złotego koloru - mięso powinno pozostać soczyste. Dodać warzywa (najpierw cebulę, a po kilku chwilach paprykę) i jeszcze chwilę podsmażyć - warzywa powinny pozostać chrupiące. 

Wyłożyć podsmażone mięso z warzywami na naczynie do serwowania. Po wierzchu posypać pokrojoną, świeżą kolendrą. Podawać z tortillami z mąki pszennej, dipami, kwaśną śmietaną i papryczkami jalapeno. 

W restauracji Blue Cactus & Iguana Lounge gorąca, skwiercząca fajita podawana jest na osobnej,  metalowej patelni, polewana tequilą i podpalana, podczas gdy tortille i dodatki serwowane są obok.





10 komentarzy:

  1. Brakuje mi warsztatów kulinarnych! Imponująco wygląda ta podpalona fajita! Musiało być bardzo ciekawie i smacznie. Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  2. Wybierałam się i wybierałam do Blue Cactus jak byłam w Warszawie...i nie dotarłam. Kocham kuchnię Tex-Mex i następnym razem ne moge sobie odpuścić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to danie! Ostatnio zamawiałam z wołowiną oraz a la jambalaya, czyli z kurczakiem i krewetkami i muszę przyznać, że ta ostatnia wersja oraz właśnie taka z samym kurczakiem najlepiej oddaje smak fajity. Fantastyczny przepis, Haniu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda i pewnie smakowało równie nieziemsko! Zazdroszczę! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Boże ale to świetnie wygląda ;) Po prostu nie mogę głodna o tym czytać

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile trzeba marynować mięso?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że minimum godzinę, a jak będzie dłużej, to jeszcze lepiej - u mnie zazwyczaj kilka godzin.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam.

      Usuń
  7. Brakuje jeszcze startego żółtego sera.

    OdpowiedzUsuń
  8. Co do dodatków to proponuje pico de gallo,sour cream koniecznie ze szczypiorkiem,starty żółty ser i guacamole.

    OdpowiedzUsuń