26 listopada 2012

Pyszna zapiekanka z rybą i warzywami


Gdy nie wiem, co zrobić na obiad, z pomocą przychodzą często ulubione strony w Internecie. Tak też się stało tym razem. Weszłam na tę stronę i szybko znalazłam inspirację w postaci przepisu na zapiekankę z rybą i warzywami. Na stronie danie było zachwalane jako fantastyczne i rzeczywiście takie jest. Po jego przyrządzeniu przekonałam się, że smakowało nawet jeszcze lepiej niż się spodziewałam - byłam zachwycona jego smakiem. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu.

Potrawę przyrządziłam z mniej więcej połowy składników podanych w przepisie oryginalnym, który trochę zmodyfikowałam. Od siebie dodałam pietruszkę korzeniową, którą bardzo lubię.


Składniki:
(2-4 porcje zależnie od apetytu)

- 1/2 kg kremowych ziemniaków
- 3 łyżki masła + trochę do wysmarowania formy
- 1/4 szklanki mleka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 por umyty, pokrojony w cienkie plasterki
- 1 cebula obrana i pokrojona w cienkie półplasterki
- 2 łodygi selera naciowego obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- 1 marchew umyta, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
- 1 pietruszka umyta, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 1/2 kieliszka białego wina
- 1 łyżeczka musztardy Dijon, sarepskiej lub gruboziarnistej
- 2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
- otarta skórka i sok z 1/2 cytryny
- 250 g świeżego dorsza lub innej białej ryby
- garść drobno posiekanej natki pietruszki
- garść startego sera cheddar

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu rozgnieść z dodatkiem mleka i łyżki masła. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej.

Nagrzać piekarnik do temperatury 200 st. C.

Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, uważając, aby się nie przypaliło. Dodać pokrojone warzywa: cebulę, seler naciowy, por, marchewkę i pietruszkę. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodać liść laurowy porwany na duże kawałki. Smażyć na średnim ogniu, mieszając, aż warzywa zmiękną. 

W miseczce wymieszać śmietanę z musztardą i mąką. Dodać do podsmażonych warzyw i dobrze wymieszać.

Dodać wino, szczyptę świeżo zmielonej gałki muszkatołowej oraz sok i startą skórkę cytryny. Podgrzać i lekko zredukować. 

Usunąć kawałki liścia laurowego, dodać rybę i posiekaną natkę pietruszki.

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na dnie ułożyć masę warzywno-rybną, i rozsmarować na niej puree ziemniaczane. Posypać startym serem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut.



13 komentarzy:

  1. Ryba zapiekana... jak najbardziej!Świetny pomysł na piątkowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekanki uwielbiam w każdej postaci, a taka z rybą na pewno jest niebanalna.

    OdpowiedzUsuń
  3. A z pozoru wyglada na taka zwyczajna zapiekanke... zachece Malzonka do zrobienia. Kiedy mam niemoc kulinarna On zwykle przyrzadza zapiekanke wlasnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, z pozoru wygląda na zwyczajną, ale dodatek wina i musztardy nadaje jej bardzo ciekawy smak.

      Usuń
  4. Zapiekanka rybna niezły pomysł na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rozmowy w Toku poszukują osób, których pasja kulinarna pochłonęła bez reszty. Spróbuj.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czytając spis składników myślę, że to musi byc pyszne

    OdpowiedzUsuń
  7. idealna na taki śniegowo-zimowy czas :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wyśmienicie!!! Czy może być serwowana na zimno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdo, na zimno nie próbowałam. Myślę, że jednak na ciepło będzie lepiej smakować.

      Usuń
  9. Naprawdę fajna ;) Ale wydaje mi się, że przypalona jest trochę po bokach.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, zdrowo i syto do tego dobrze przyprawione i aromatyczne, czego można więcej chcieć :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzięki za świetny pomysł na obiad. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń