14 listopada 2012

Sałatka Waldorf z kurczakiem



Niedawno kupiłam dorodnego selera naciowego, który był mi potrzebny do ugotowania zupy. Zużyłam z niego tylko 3 łodygi, a resztę trzeba było zagospodarować. Zaczęłam rozmyślać, do jakiego dania mogłabym go użyć. Pierwszą potrawą, która przyszła mi do głowy, była sałatka Waldorf i od razu wiedziałam, że jest to odpowiedni pomysł, bo nie dość, że wykorzystam selera, to jeszcze będę miała z głowy problem, co wziąć następnego dnia do pracy.

Przepis jest moją wariacją na temat klasycznej sałatki. Postanowiłam zrobić ją w wersji z kurczakiem, aby była pożywniejsza. Smak sałatki podkręciłam, dodając do sosu przyprawę curry.

Składniki:
(4-6 porcji)

- 1 pierś kurczaka
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 twarde, kwaśne jabłko (u mnie Ligol)
- nieduża kiść ciemnych winogron
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich

Sos:
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- sok z 1 niedużej cytryny
- 1 opakowanie gęstego jogurtu greckiego (200 g)
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- trochę świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- trochę soli

Przygotowanie:

Pierś kurczaka ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, pokroić w cienkie plasterki, porwać na mniejsze kawałki. Orzechy uprażyć na suchej patelni, pozbawić łusek, grubo posiekać. Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Winogrona umyć, osuszyć, pokroić na połówki, usuwając pestki. Łodygi selera umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki, natkę selera posiekać (część zostawić do dekoracji). Jabłko umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w słupki, skropić niewielką ilością soku z cytryny, aby nie ściemniało.

Przyrządzić sos, mieszając dokładnie jego składniki. 

Wymieszać składniki sałatki, polać przygotowanym sosem, posypać posiekaną natką selera.



23 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe połączenia smakowe
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka musi smakować wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka wygląda bardzo apetycznie -chętnie taką zjem, coś innego niź te, które przygotowywałam do tej pory :)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  4. To taka elegancka salatka... Szkoda, ze Mezczyzna nie znosi selera naciowego :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, można ją zrobić z selerem korzeniowym, ale też pewnie nie lubi.

      Usuń
  5. Pyszna wersja ! I jak pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepysznie wygląda i pięknie podana ! A smaki cudowne :) Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kombinacja smaków kusi mnie coraz bardziej, choć za selerem nie przepadam. Bardzo apetyczne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna:-))Akurat musiałam do Ciebie trafić, zaraz język mi ucieknie;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Całośc + ten podkręcający sos brzmi całkiem ( a nawet bardzo !!!)interesująco

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie, a ja jestem przed obiadem i jak patrzę na te zdjęcia to padam z głodu!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. od dawna się czaję na zrobienie tej sałatki. Wygląda wyśmienicie u Ciebie.
    Zapraszam do zabawy - zostałaś nominowana :) http://przykubkukawy.blox.pl/2012/11/Napoj-na-zdrowie-i-kilka-slow-o-mnie.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Sałatka klasyczna, ale przyznam, że nigdy nie próbowałam. W Twojej wersji jest jeszcze bardziej kusząca, dzięki dodatkowi kurczaka. Jestem w stanie wyobrazić sobie jej smak, dlatego czuję, że ją polubię. Muszę w końcu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo zdrowa i odświeżajaca sałątka! Lubię jej nowojorskie pochodzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam sałatki o tej porze roku ;)) szkoda, że nie ma już świeżych warzyw w ogródku

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie sałatki! Przy okazji zapraszam do mnie po pytania, ponieważ nominowałam Twój blog do Liebster Blog www.kasia-gotuje.pl/przepis/165

    OdpowiedzUsuń
  16. Lepszej nie jadlam!!! Dziekuje za przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że sałatka smakowała. Ja też ją lubię.

      Usuń

  17. Ależ ta sałatka kusi !!!
    Moc serdeczności :))

    OdpowiedzUsuń