3 lutego 2013

Chowder z edamame, kukurydzą i wędzonym boczkiem


Dziś ugotowałam chowder z edamame, czyli zieloną soją, kukurydzą i wędzonym boczkiem. Pomysł na tę zupę znalazłam na stronie Marthy Stewart. Miałam akurat w domu wszystkie potrzebne składniki łącznie z opakowaniem strączków edamame, które kupiłam jakiś czas temu i które czekały w zamrażarce na wykorzystanie (można je kupić w sklepach z żywnością azjatycką oraz "Kuchniach Świata"). Przepis źródłowy nieco zmodyfikowałam, dostosowując go do dostępnych u nas składników.

Jeśli ktoś czuje potrzebę dowiedzenia się czegoś więcej o zupach typu chowder, polecam tekst Agnieszki Kręglickiej opublikowany w Wysokich Obcasach.

Składniki:
(4 porcje)

- 1 opakowanie mrożonych strąków edamame - 250 g, po wyłuskaniu ok. 3/4 szklanki
- 4 plasterki boczku wędzonego
- trochę oliwy lub oleju do smażenia
- 1 średnia cebula
- 1 duży ziemniak
- 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- trochę świeżo zmielonego pieprzu
- szczypta soli do smaku
- 1/2 łyżeczki suszonych ziół typowych dla kuchni włoskiej (np. oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, pietruszka)
- 3/4 szklanki kukurydzy z puszki
- 2 łyżki śmietany 12%

Przygotowanie:

Strąki edamame rozmrozić i wyłuskać. Cebulę i ziemniaka obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać niewielką ilość oleju lub oliwy, dodać boczek wędzony pokrojony w małe kawałki, podsmażyć na chrupko, wyjąć łyżką cedzakową na talerz wyłożony kawałkiem ręcznika papierowego. 

Z garnka, w którym usmażony został boczek, usunąć część tłuszczu, jeśli jest go za dużo, dodać do garnka cebulę, smażyć na średnim ogniu ok. 4 - 5 minut, mieszając, następnie dodać pokrojonego ziemniaka, zalać bulionem, dodać przyprawy, gotować ok. 8 minut. 

Następnie dodać wyłuskane fasolki i kukurydzę i gotować kolejne 8 minut. 

Do filiżanki odlać trochę zupy, dodać śmietanę, rozrobić, dodać do garnka, gotować 2 minuty, aby śmietana dobrze się rozprowadziła. 

Zupę podawać gorącą, posypaną chrupiącym boczkiem.





14 komentarzy:

  1. Wygląda fajnie i chętnie bym zjadła taką zupę na spróbowanie chociażby ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie zachęcił do wypróbowania przepisu wygląd tej zupy i kolory składników - przyjemnie zjeść zimą ciepłą, kolorową potrawę.

      Usuń
  2. widzę, że tutaj ciekawych pomysłów na pęczki! będziemy zaglądać :D pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba i zapraszam do ponownych odwiedzin na moim blogu.

      Usuń
  3. Wspaniale wygląda :) Nigdy nie jadłam edamame, jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Shinju, zachęcam do nadrobienia tej zaległości.

      Usuń
  4. Pyszności! Teraz znakomicie smakuje! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, taka zupa na zimową porę jest idealna - rozgrzewa i cieszy oczy kolorami. Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Bardzo ciekawy, a raczej apetyczny ten chowder. Z wielką chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolorowa i energetyczna potrawa. Idealna, gdy za oknem szaro i zimno.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam!!! Koniecznie muszę wypróbować,pędze do kuchni!!!:)

    info@select-catering.de

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale świetnie wygląda. Godny wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ to smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszła z tego niezła zupka ;)

    OdpowiedzUsuń