9 lutego 2013

Warsztaty sushi w Sushi Club by Sensi


Kilka dni temu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach przygotowania sushi, które odbyły się w restauracji Sushi Club by Sensi mieszczącej się przy ul. Stawki 3 w Warszawie. Na spotkanie została zaproszona 10-osobowa grupa blogerów kulinarnych. Mimo że uczestniczyłam już wcześniej w różnych warsztatach sushi, z przyjemnością przyjęłam zaproszenie, gdyż chętnie wykorzystuję okazje do poznawania nowych ludzi i miejsc. Poza tym, jeśli nawet posiada się już pewną wiedzę w danym temacie,  podczas każdych kolejnych warsztatów można dowiedzieć się czegoś nowego i tak też było tym razem. Sama być może nie odkryłabym tego lokalu, bo mieści się w części Warszawy, w której ostatnio nie bywałam, tak więc cieszę się, że restauracja wyszła z inicjatywą, aby zaprezentować się gronu osób ceniących dobrą kuchnię.


Wnętrze restauracji Sushi Club by Sensi
Sushi Club by Sensi jest połączeniem restauracji oraz coctail baru. W swoim menu oferuje dania kuchni japońskiej i fusion, a także bogaty wybór alkoholi - ponad 100 rodzajów, m. in. japońską whishy. Atrakcją lokalu jest grota solna, w której można zjeść posiłek - są w niej ustawione stoliki.

Sushi Club by Sensi zaopatruje się w składniki do sushi w Kuchniach Świata
Prowadzący warsztaty sushi master opowiedział nam o historii sushi, omówił poszczególne jego rodzaje, dowiedzieliśmy się, jak przygotować sushi krok po kroku, jak dobierać składniki, jak rozpoznać świeżą rybę i jak jeść sushi.

Sushi master omówił poszczególne rodzaje sushi
Po części teoretycznej przyszła pora na samodzielne przygotowanie sushi i degustację tego, co zrobiliśmy. Myślę, że wszyscy uczestnicy warsztatów mieli z tego wiele radości - o wiele przyjemniej jest zjeść sushi własnoręcznie przygotowane niż zamówione w restauracji czy kupione, nawet jeśli nie wygląda ono tak perfekcyjnie, jak zrobione przez profesjonalnego sushi mastera. Przyrządziliśmy 4 rodzaje sushi: futomaki - klasyczne, grube rolki z kilkoma składnikami, uramaki - sushi "odwrócone", w których ryż znajduje się na zewnątrz a wodorosty nori w środku, temaki - rożki, oraz nigiri - formowane w dłoni porcje ryżu przykryte kawałkiem ryby lub owoców morza. Spodobała mi się technika rozprowadzania ryżu na płatku nori zaprezentowana przez sushi mastera prowadzącego warsztaty - najpierw formujemy w zwilżonych wodą dłoniach kulkę ryżu o wielkości piłki do tenisa, a następnie układamy ją na płatku nori i rozpłaszczamy palcami, rozprowadzając ryż równomiernie na powierzchni płatka. 

Futomaki - pierwsza rolka już gotowa
Futomaki ze świeżym łososiem, awokado i serkiem Philadelphia - te dodatki dobrze się komponują
Sushi w moim wykonaniu - w domu wychodzi mi bardziej kształtne niż na warsztatach
Podczas warsztatów przyrządziliśmy różne rodzaje sushi

Warsztaty sushi to przyjemna i ciekawa forma spędzenia czasu w gronie znajomych lub pomysł na spotkanie firmowe. Restauracja prowadzi odpłatne kursy - jeśli kogoś one interesują, bliższe informacje o najbliższej edycji warsztatów można znaleźć na FB restauracji. Można tam też obejrzeć fotorelację z warsztatów dla blogerów.

Dziękuję organizatorom za zaproszenie na warsztaty. Było sympatycznie i smacznie - dobrze się bawiłam, przygotowując i degustując sushi w gronie blogerów.


5 komentarzy:

  1. Warsztatów sushi nigdy nie jest za mało :) To świetne, że dobrze się bawiłaś :) A sushi wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. może raczej chciałaś powiedzieć, że nigdy nie jest za dużo/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ogólnie to największym problemem są składniki, a nie przygotowanie. Chociaż bez umiejętności też nic to nie da. Drogie są składniki po prostu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam Sushi Club by Sensi - najlepsze sushi jakie jadłem w Warszawie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super post! :D
    A my po prostu polecamy wpaść do nas ! :)

    OdpowiedzUsuń