31 października 2014

Dynia piżmowa z karmelizowanymi szalotkami


Co roku, w sezonie dyniowym szukam nowych, ciekawych przepisów z tym warzywem w roli głównej. Tym razem natknęłam się na interesujący przepis w książce "Recipes from a morrocan kitchen" autorstwa Ghillie Basan. Od razu wpadł mi w oko. Połączenie pieczonej dyni piżmowej z karmelizowani szalotkami, migdałami i rodzynkami wydało mi się bardzo apetyczne. Potrawa w towarzystwie kuskusu i sałaty może być daniem wegetariańskim samym w sobie, może też stanowić dodatek do mięsa. Dobrze smakuje z gęstym, naturalnym jogurtem. Można je zaostrzyć, dodając trochę harissy.

Składniki:
(4 porcje)

- 900 g obranej, pozbawionej pestek dyni piżmowej, pokrojonej w duże kawałki
(można zastąpić innym gatunkiem dyni)
- 1/2 szklanki wody
- 3-4 łyżki oliwy
- łyżka masła
- 16 - 20 szalotek, obranych (dodałam trochę mniej)
- 10 - 12 ząbków czosnku, obranych (dodałam trochę mniej)
- szklanka blanszowanych migdałów
- 1/2 szklanki rodzynek, namoczonych przez 15 minut w gorącej wodzie i odsączonych
- 2 -3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- mały pęczek mięty, posiekany
- sól i świeżo zmielony pieprz czarny
- 1 cytryna pokrojona w cząstki - do podania

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatyry 200 st. C. Pokrojoną dynię umieścić w żaroodpornym naczyniu (wysmarowałam je lekko oliwą), dodać wodę, przykryć naczynie, wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut (piekłam trochę krócej - ok. 35 minut). 

W międzyczasie rozgrzać oliwę i masło w dużej patelni o grubym dnie. Dodać obrane szalotki w całości, smażyć, aż zaczną brązowieć. Dodać czosnek i migdały i dalej smażyć. Gdy zaczną brązowieć, dodać rodzynki. Smażyć, aż szalotki i czosnek zaczną się karmelizować i dodać wtedy miód i cynamon. Przyprawić solą i pieprzem i zdjąć z ognia. 

Podpieczoną dynię wyjąć z piekarnika i pokryć ją mieszaniną przygotowaną na patelni. Naczynie wstawić do piekarnika bez przykrycia, piec jeszcze ok. 15 minut. 

Po upieczeniu podawać z kuskusem, posypując posiekaną miętą i skrapiając sokiem z cytryny. Jako dodatek można podać gęsty, naturalny jogurt i harissę.


Przepis dodaję do akcji Festiwal Dyni 2014 organizowanej na blogu Bei. Żałuję, że akcja już się kończy i nie zdążę dołączyć do niej większej ilości przepisów.


5 komentarzy:

  1. Muszę przyznać że takiego dania jeszcze nigdy nie jadłam. Co prawda nie do końca mi chyba to wyszło, nie mniej zasługujesz na oklaski, bardzo smaczne połączenie różnych smaków!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis, teraz niedługo hallowen to dyniowe przepisy jak najbardziej w modzie a taka z karmelizowanymi szarlotkami na pewno będzie ciekawym smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyjąć ryż z tego przepisu i rodzi się nam cudowny deser. Jak dla mnie bomba, będę musiała opanować jego przygotowywanie co by zmniejszyć czas i móc się cieszyć smakiem. Pozdrawiam ze słonecznej italii

    OdpowiedzUsuń