15 stycznia 2011

Awokado a la Waxmann, czyli izraelska sałatka z awokado i tuńczyka


Składniki:
(ok. 2-4 porcji, zależnie od apetytu)
- 1 dojrzałe awokado
- 1 puszka tuńczyka, najlepiej w kawałkach w oleju
1 średnia cebula
- 2 jajka
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz czarny, najlepiej świeżo mielony
- sól
- szczypta cukru (opcjonalnie)


Jest to jedna z moich ulubionych, weekendowych sałatek śniadaniowych. Przepis pochodzi z książki "Specjalności kuchni światowej pyszne jak nigdy dotąd" autorstwa Christiana Teubnera i Annette Wolter (wydawnictwo Panteon, wydana w 1995 roku). Nazwa sałatki pochodzi od nazwiska jej pomysłodawcy i jest podobno popularna w Izraelu. Podaje się ją na pszennym pieczywie lub krakersach. Kilka lat temu zamieściłam przepis na nią na stronie Kuchnia o2 (link). Niedawno odkryłam, że sporo osób ją wypróbowało. Zdania na temat jej smaku są podzielone - jednym smakowała, innym nie. Padły też pytania o sos. W oryginalnym przepisie nie przewidziano żadnego sosu i ja też niczego nie dodaję poza tym, co wymieniłam w powyższej liście składników. Awokado samo w sobie jest oleiste a sałatka ma zwartą konsystencję, więc nie trzeba jej łączyć sosem, w szczególności, że ma być podana na pieczywie. Przepis oryginalny nie mówi, jakiego rodzaju tuńczyka należy użyć. Zazwyczaj dodaję tuńczyka w kawałkach w oleju, odczączając go, aby sałatka nie była za tłusta. Jeśli ma dobrze smakować, nie oszczędzajmy na tuńczyku, kupując najtańszego sałatkowego, który ma formę skrawków ryby. Lepiej kupić w kawałkach, bo ma lepszą jakość i samemu rozdrobnić.

Awokado powinno być dojrzałe, czyli w mierę miękkie - można sprawdzić stopień dojrzałości, naciskając lekko na skórkę. Jeśli poczujemy, że jest twarde jak kamień, powinno poleżeć przynajmniej kilka dni w temperaturze pokojowej, aby dojrzało. Natomiast, jeśli na skórce są ciemne plamy, oznacza to, że owoc jest przejrzały. 

W przepisie jest szczypta cukru - dla zrównoważenia smaku soku cytrynowego, którym należy skropić awokado, aby nie ściemniało. Zazwyczaj pomijam cukier, ale jeśli ktoś zdecyduje się go dodać, trzeba poczekać z podaniem sałatki przynajmniej 10 minut, aby kryształki cukru rozpuściły się w niej i jego smak przegryzł z innymi. W przeciwnym wypadku będzie za bardzo wyczuwalny.

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo (czas gotowania 10 minut), bezpośrednio po ugotowaniu schłodzić w zimnej wodzie, osuszyć, obrać ze skorupek, pokroić w drobną kostkę. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem, połączyć z pozostałymi składnikami, przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Dobrze wymieszać, podawać na kromkach pieczywa pszennego (u mnie na tostach) lub krakersach. Jeśli ktoś lubi tuńczyka i awokado, powinna mu smakować. Ja w każdym razie bardzo ją lubię.


Dodaję przepis do akcji "Z widelcem po Azji" na Durszlaku. Co ciekawe, odkryłam, że organizatorzy tej akcji, czyli Irena i Andrzej wypróbowali już tę sałatkę (link), korzystając z przepisu zamieszczonego przeze mnie na Kuchni o2.


18 komentarzy:

  1. Haniu, mam avocado, pysznego tuńczyka,więc chyba jutro zrobię sobie takie śniadanko.
    Sałatka musi być wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Amber, mam nadzieję, że będzie Ci smakować. Ja właśnie dziś miałam takie śniadanie i czuję się nim usatysfakcjonowana.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię tuńczyka, wiec na pewno by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ mnie ochota naszła na tuńczyka :) Sałatkę muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Noo, coś dla mnie! Zjem awokado w każdej postaci!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudnie, wszystkie składniki mam w domu, więc jutro śniadanie bedzie iście królewskie, zapowiada się fantastycznie!

    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kabamaigo, Arven, Moniko, cieszę się, że przypadła Wam do gustu ta propozycja i że będzie smakować, jeśli zdecydujecie się na przyrządzenie sałatki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam awokado w każdej postaci! Jeszcze jak jest takie dobre, dojrzałe i kremowe... Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Haniu-kasiu, to jest to ! Uwielbiam takie smaki. Zrobiłam dzisiaj, bo tuńczyk i awokado zawsze u mnie jest.
    Ala

    OdpowiedzUsuń
  10. Alu, mam nadzieję, że smakowało. U mnie tuńczyk też jest w domu zawsze a awokado bardzo często. Mam jeszcze jedną fajną sałatkę z awokado wśród swoich ulubionych - może niebawem też ją zrobię i zamieszczę przepis na blogu.

    OdpowiedzUsuń
  11. I to jest przepis, taki jak lubię - prosty i czasu dużo nie zajmuje. Trzeba spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. hmmm, wygląda pięknie! Bardzo lubię połączenie jajka i ryby, a sądzę, że awokado tylko pogłębi smak. Jedyny problem dla mnie - nie przepadam za tuńczykiem :( Ale jeśli tylko uda mi się znaleźć odpowiedni substytut (może np sardynki?) - wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny przepis. W ogóle chciałam powiedziec, ze przeglądam two blog i co chwila myślę sobie: o, to fajne! Okra, baklazany, curry z ciecierzycy... Fajne.

    OdpowiedzUsuń
  14. Aniu, cieszę się, że podobają Ci się przepisy na moim blogu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Delikatessen, umknęło mi wcześniej Twoje pytanie - odpowiem więc teraz. Sardynki to, moim zdaniem, niekoniecznie pasujący do tego zestawu składnik. Jeśli nie lubisz tuńczyka, po prostu go pomiń - awokado, jajko i cebula to też dobre zestawienie.

    OdpowiedzUsuń
  16. od kiedy znlazlam ten przepis, robie salatke srednio raz w tygodniu i zawsze znika:) jest obledna!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo smaczna sałatka, kupiłam dziś awokado pod wpływem impulsu i zupełnie nie wiedziałam, co z nim zrobić, a teraz, po kolacji, połowa już jest pożarta ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pasta jest przepyszna, właśnie zrobiłam. Choć pierwszy raz próbowałam awokado :) dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń