Gdy zobaczyłam ten przepis, zaświeciły mi się do niego oczy, bo bardzo lubię wszelki wytrawne wypieki i byłam przekonana, że tarta z dodatkiem cebuli w karmelizowanej formie będzie smakować wyśmienicie. Można użyć dowolnego rodzaju cebuli: żółtej, czerwonej lub szalotki.
Są osoby, które stronią od cebuli. Ja jestem z przeciwległego bieguna - dodaję ją do większości wytrawnych potraw i nigdy jej nie może zabraknąć w mojej kuchni. Osobom o podobnym nastawieniu do tego warzywa tarta powinna przypaść do gustu. Mnie zachwyciła swoim smakiem. Najlepiej smakuje na ciepło.
Składniki:
(4 porcje)
- ok. 20 małych cebul (u mnie pół na pół żółte i czerwone)
- 2 łyżki masła (u mnie klarowane)
- łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz czarny
- kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- trochę oliwy lub masła do wysmarowania formy
- trochę mąki do oprószenia ciasta
- opakowanie ciasta francuskiego
Przygotowanie:
Na dużej patelni ustawionej na średnim ogniu roztopić masło, dodać cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodać cebulę, tymianek, pieprz i sól. Smażyć, mieszając, aż ćwiartki cebul lekko zmiękną (ok. 5 minut). Dodać ocet, smażyć kilka chwil, aż ocet odparuje. Odstawić na bok do lekkiego przestygnięcia.
Formę do tarty posmarować masłem lub oliwą. Ułożyć w niej podsmażone ćwiartki cebuli.
Ciasto oprószyć z dwóch stron mąką, lekko rozwałkować. Przykryć nim cebule ułożone w formie, przycinając brzegi ciasta tak, aby dopasować je do kształtu formy. Nakłuć ciasto w kilku miejscach widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 30 minut.
pięknie wygląda, bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńOch, ależ ona cudnie wygląda... i jeśli tak samo smakuje to muszę się skusić.
OdpowiedzUsuńOch, świetna kompozycja! Zgłodniałam od samego czytania, a dopiero skończyłam drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyszła Ci tarta. Doskonały pomysł na użycie karmelizowanej cebuli. Pyszna propozycja. :)
OdpowiedzUsuńTarty tatin w wersji wytrawnej jeszcze nie jadłam. Ale uwielbiam karmelizowaną cebulę, więc podejrzewam, że bardzo by mi smakowała. Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńwizualnie przepiękna kompozycja:) wygląda niezwykle kusząco
OdpowiedzUsuńPiękna i kolorowa! Z przyjemnością spróbowałabym kawałek, bo wytrawne wypieki także należą do moich ulubionych.
OdpowiedzUsuńSerdeczne pozdrowienia,
E.
Ależ to musi być aromatyczne i smaczne! Cudnie!
OdpowiedzUsuń33 year old Electrical Engineer Hobey Capes, hailing from Bow Island enjoys watching movies like "Rise & Fall of ECW, The" and Singing. Took a trip to Historic Town of Goslar and drives a Bugatti Royale Berline de Voyager. klikajac tutaj
OdpowiedzUsuń