18 marca 2014

Zielony hummus



Na przepis na zielony hummus ze szpinakiem, rukolą, natką kolendry i dymką pochodzący z restauracji Tender Greens w Los Angeles natknęłam się niedawno w sieci i skusił mnie tak bardzo, że już następnego dnia go zrobiłam. Sposób na podanie podchwyciłam natomiast z warszawskiego Hummusbaru, który niedawno został otwarty przy ul. Żelaznej 64 i który już zdążyłam odwiedzić. Można tam zjeść hummus z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo i podsmażonego bakłażana. Z takimi właśnie dodatkami skomponowałam mój hummus i zjadłam z chlebkami pita. Smakował rewelacyjnie. Zachęcam do wypróbowania przepisu, w szczególności dlatego, że taki hummus to prawdziwa bomba witaminowa i ciekawe urozmaicenie od tradycyjnego hummusu.


Składniki:

- 2 szklanki szpinaku
- 1 szklanka rukoli
- 1/4 szklanki natki kolendry
- 1/4 szklanki dymki (tylko zielona część)
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- szklanka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 4 szklanki ugotowanej ciecierzycy  (najlepiej samodzielnie ugotowanej, może być też z puszki)


Przygotowanie:

Zieleninę umyć, osuszyć, pokroić z grubsza, umieścić w pojemniku blendera, dodając czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Krótko zblendować, następnie dodać odsączoną ciecierzycę i zblendować całość na gładką masę. Doprawić, jeśli potrzeba. Można dodać ewentualnie inne przyprawy według uznania - ja posypałam hummus wędzoną papryką i mielonym kminem rzymskim. 

Podawać z pieczywem, najlepiej z chlebkami pita.


Przepis zgłaszam do akcji "Zielono mi!" prowadzonej na blogu Trochę inna cukiernia.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie mazidła!
    I dziękuję za udział w zielonej zabawie :)

    OdpowiedzUsuń