14 maja 2012

Smażone krewetki ze szparagami


Dziś przedstawiam danie, które przypadnie do gustu miłośnikom szparagów i owoców morza, a mianowicie krewetki i szparagi z patelni z czosnkiem, chilli i natką pietruszki. Bardzo udane połączenie - polecam tym, którzy mają ochotę na szparagi w nieco innej odsłonie niż najbardziej znane dania z tym warzywem.


Składniki:
(4 porcje)

- 1/2 kg surowych krewetek bez pancerzy
- pęczek białych szparagów
- 2 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki białego wina
- sok z 1 cytryny
- trochę chilli w proszku lub płatkach
- trochę świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- sól
- 1/2 pęczka natki pietruszki

Przygotowanie:

Szparagi umyć, odciąć im zdrewniałe końcówki, obrać, pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Ząbki czosnku obrać z łusek, pokroić w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek, smażyć pół minuty. Następnie dodać pokrojone szparagi, chilli, pieprz, smażyć 2 minuty, mieszając. Dodać krewetki, sól, wino i sok z cytryny, smażyć, aż krewetki się zaróżowią - ok. 2 minut. Krewetek nie należy smażyć zbyt długo, bo zrobią się twarde. Danie posypać posiekaną natką pietruszki, wymieszać i od razu podawać wraz z sosem, który powstał w trakcie smażenia oraz świeżą bagietką lub grzankami.


Inspiracją do przyrządzenia dania był ten przepis, który zmodyfikowałam. Dodaję go do akcji "Sezon na szparagi" na Durszlaku.


22 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Kamilo, cieszę się, że trafiłam w Twój gust.

      Usuń
  2. niezwykle oryginalny pomysl, niezwykle apetyczne zdjątka!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają świeżo, lekko i wspaniale!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

      Usuń
  5. Pysznie!
    Urocza propozycja na majowy posiłek.
    U mnie byłoby konieczne białe wino.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krewetki i białe wino to duet doskonały - też lubię to połączenie.

      Usuń
  6. Haniu, pyszne połączenie!!! muszę je koniecznie wypróbować:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Goh, zachęcam - bardzo przyjemnie się do danie je, oczywiście, jeśli ktoś lubi krewetki i szparagi.

    OdpowiedzUsuń
  8. wpadłam pooglądać bo robale to ja niekoniecznie - nawet tak pięknie wyglądające :))) chociaż, może bym się skusiła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyzo, może kiedyś się przekonasz. Ja bardzo lubię "robale" :))

      Usuń
  9. Bardzo dziękuję za podpowiedzi :)
    Jeszcze dodatkowo mam pytanie pociąg powrotny mam do wyboru o 17:08 i 17:30. Później niestety już nic a jestem z Wrocławia. Na stronie "jak dojade" wyszło mi, że tramwaj jedzie ok 17 minut. Jak to w praktyce wygląda? Dużo stracę z warsztatów?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne zdjęcia cudownego i jakże prostego dania! Krewetki są wyśmienite, a szczególnie dobrze smakują wiosną i latem.

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie mówiłam mężowi, że mam ogromną ochotę na krewetki...teraz mam jeszcze większą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam krewetki i szparagi,ale jeszcze nigdy ich razem nie łączyłam. Twój przepis zachęcił mnie do takiego obiadu, bo dziś odpuszczam sobie zupy :)
      Serdecznie pozdrawiam,
      Asia z Kulinarnej Fuzji

      Usuń
  12. biorę w każdej ilości! krewetki i szparagi! to musi być obłędne w smaku!!!

    OdpowiedzUsuń