Surówkę można podać jako dodatek do wegetariańskiej tarty, drobiu lub ryby.
Składniki:
(4 porcje)
- 2 kalarepy
- 2 średnie jabłka
- 2 średnie buraki
- garść świeżej natki kolendry posiekanej
- gaść świeżej mięty posiekanej
- ząbek czosnku zmiażdżony (pominęłam)
- 55 ml octu jabłkowego lub z białego wina
- 50 ml liwy z pierwszego tłoczenia
- sól i pieprz czarny mielony do smaku
- łyżeczka cukru trzcinowego jasnego - opcjonalnie
Przygotowanie:
Kalarepę umyć, obrać, przekroić na pół, pokroić w cienkie plasterki. Jabłka umyć, obrać, pozbawić pestek i pokroić w taki sam sposób. Buraki umyć, obrać, zetrzeć na tarce do sera.
Wymieszać kalarepę, jabłka i buraki w salaterce, dodać pozostałe składniki, pozostawiając trochę ziół do dekoracji. Dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku. Można lekko schłodzić surówkę w lodówce przed podaniem - będzie smakowała dzięki temu bardziej orzeźwiająco.
Podawać, posypując pozostałymi ziołami.
Ciekawe połączenie :-)
OdpowiedzUsuń