13 lipca 2014

Warsztaty "Per l'amore della pasta" z makaronami Malma


Jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych dla blogerów zorganizowanych przez producenta makaronów Malma. Warsztaty prowadził Andrea Scarantino - szef kuchni warszawskiej restauracji Mamma Marietta Ristorante Italiano, z pochodzenia Sycylijczyk. Ucieszyłam się bardzo z zaproszenia, bo nie miałam wcześniej okazji gotować pod okiem tego szefa kuchni. Spodziewałam się, że warsztaty kuchni włoskiej pod okiem rodowitego Włocha, który prowadzi mającą dobre opinie restaurację, muszą być ciekawe i takie rzeczywiście były. 

Pod okiem szefa kuchni przyrządziliśmy wspólnie 3 dania: spaghetti z cielęciną i 3 rodzajami pomidorów, penne ze szparagami, mascarpone i parmezanem oraz deser - krem z mascarpone i śmietanki ze świeżymi owocami i miętą. Wszystkie dania były bardzo smaczne, a wspólne gotowanie z szefem Andrea Scarantino bardzo ciekawe i inspirujące.




Warsztaty prowadził szef Andrea Scarantino
Warsztaty były dobrą okazja do poznania makaronów Malma, których wcześniej nie kupowałam. Test tych produktów wypadł dobrze - nie mam zastrzeżeń co do ich jakości. Dotychczas, kupując makaron, sięgałam tylko po włoskie marki. Myślę, że dzięki warsztatom to się zmieni i od czasu do czasu, dla odmiany, sięgnę także po Malmę. Przede wszystkim utkwiło mi w pamięci, że makaron tej marki jest sprężysty i trudno go rozgotować. 





Na pamiątkę z warsztatów zdjęcie z szefem Andrea Scarantino

Organizatorzy udostępnili nam przepisy na dania, który przyrządzaliśmy podczas warsztatów. Zamieszczam je poniżej. Jeden z nich trochę się zdezaktualizował, zanim znalazłam czas, aby zamieścić go na blogu. Szparagi już zniknęły ze sklepów, ale mimo to zamieszczam przepis, bo przyda się w przyszłym roku.


Spaghetti z trzema rodzajami pomidorów i cielęciną




Składniki:

- 100 g spaghetti

- 50 g cielęciny
- kilka pomidorków cherry
- 1 pomidor malinowy
- 1 pomidor San Marzano
- 1 szalotka
- kilka listków świeżej bazylii
- 3 gałązki świeżego oregano
- łyżeczka cukru
- szczypta soli himalajskiej lub morskiej
- łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
- łyżka startego Parmezanu
- łyżka masła

Przygotowanie:



Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory pokroić (Włosi nie obierają ich ze skóry), skropić oliwą, dodać część listków bazylii porwanych lub pokrojonych na mniejsze części. Szalotkę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie wraz z cielęciną pokrojoną w paski. Dodać pokrojone pomidory, łyżkę masła i smażyć, aż sos lekko zgęstnieje. 

Sos połączyć z makaronem, wyłożyć na talerz, posypać startym serem, udekorować bazylią.


Penne ze szparagami i mascarpone


Składniki:

- 100 g makaronu penne
- 200 g zielonych szparagów
- sok z 1/2 pomarańczy
- szczypta cukru
- 60 ml wywaru z gotowania szparagów
- 1 mała cebula lub szalotka
- 2 łyżki białego wina
- kilka listków bazylii
- łyżka mascarpone
- sól himalajska lub morska do smaku
-  szczypta czarnego pieprzu mielonego
- łyżka startego Parmezanu

Przygotowanie:

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Szparagi umyć i pokroić w kawałki o długości 3 cm. W garnku doprowadzić do wrzenia osoloną wodę, dodać szczyptę cukru, sok wyciśniety z 1/2 pomarańczy i pokrojone szparagi. Gotować, aż szparagi będą miękkie.Szparagi odcedzić, zachowując wywar. 


W rondlu umieścić 60 ml wywaru z gotowania szparagów, dodać pokrojoną cebulę, wino, 3 listki bazylii i dusić, aż cebula zmięknie. Dodać ugotowane szparagi (główki pozostawić do dekoracji) i zmiksować. Dodać mascarpone, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Sos wymieszać z ugotowanym makaronem. Danie podawać posypane startym parmezanem i udekorowane główkami szparagów i listkami bazylii.


Krem z mascarpone, owocami leśnymi i truskawkami


Składniki:

- małe opakowanei śmietanki kremówki
- cukier puder do smaku
- 250 g mascarpone
- garść świeżych owoców: truskawki, maliny, jagody, borówki
- trochę skórki otartej z cytryny do dekoracji
- listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Stopniowo, łyżkami dodawać maskarpone, dokładnie mieszając z ubitą śmietanką. Owoce umyć, odsączyć, truskawki pozbawić szypułek, pokroić na ćwiartki.

W pucharku umieścić warstwę owoców, następnie warstwę kremu i kolejną warstwę owoców. Przybrać listkami mięty i skórką otartą z cytryny.



1 komentarz:

  1. tam były same pyszności :) a Ciebie miło było spotkać :)

    OdpowiedzUsuń