Składniki:
(4 porcje)
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego w ziarenkach
- 190 ml oliwy lub oleju roślinnego
- 2 duże cebule obrane i pokrojone w plasterki
- 2 papryki czerwone i 2 żółte pozbawione pestek i pokrojone w paski
- 4 łyżeczki cukru muscovado
- 2 liście laurowe
- 6 łodyżek świeżego tymianku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pęczek posiekanej natki kolendry
- 6 dojrzałych pomidrorów pokrojonych w kostkę
- 1/2 łyżeczki nitek szafranu
- szczypta pieprzu cayenne
- sół i pieprz czarny mielony do smaku
- ok. 250 ml przegotowanej wody
- 8 jaj
Przygotowanie:
Na dużej, rozgrzanej na mocnym ogniu patelni umieścić kmin, prażyć 2 minuty. Dodać oliwę lub olej oraz cebulę i smażyć 2 minuty, mieszając.Dodać pokrojoną paprykę, cukier, liście laurowe, tymianek i smażyć, mieszając, aż papryka lekko zmięknie. Dodać pokrojone pomidory. szafran, pieprz cayenne, natkę pietruszki, 2 łyżki posiekanej natki kolendry, sól i pieprz, podlać wodą i dusić pod przykryciem, na małym ogniu ok. 15 minut.
Przygotowany sos podzielić na 4 części. Na mniejszej patelni umieścić 1/4 sosu, ustawić na średnim ogniu, . zrobić 2 wgłębienia i wbić w nie 2 jaja. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem ok. 10 minut. Po przyrządzeniu posypać resztą natki kolendry. Podawać w naczyniu, w którym potrawa została przyrządzona, z dodatkiem pieczywa.
Podobnie postąpić z pozostałymi porcjami.
Przepiękne kolory dominują na patelni, super przepis,Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com
oj, wygląda znakomicie, Haniu! Takie kolorowe, idealnie wakacyjne danie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Szakszuka jest idealna na weekendowe sniadanie, czasem mnie tez kusi, zeby zrobic sobie w ciagu tygodnia. Przygotowac baze wieczorem a rano tylko podgrzac i wbic jajka.
OdpowiedzUsuńNie wiem jak wygladawa w wykonaniu Ottolengiego ale w Twoim cudownie.
Uwielbiam Yotama, szakszuki jeszcze nie jadłam i nie robiłam - w twoim wykonaniu wygląda równie apetycznie, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi smakuje ta potrawa, jest taka inna od wszytkich jakie jadłem. Zrobiłem ją dodając odrobinę przecieru Pomidori, który istotnie zmienił jej smak, ale to już rzecz gustu. Prosta i smaczna potrawa którą bardzo polecam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że potrawa przypadła do gustu. Muszę kiedyś spróbować wersji z przecierem pomidorowym.
Usuń41 yr old Technical Writer Isabella Tolmie, hailing from Shediac enjoys watching movies like "Hamlet, Prince of Denmark" and Slacklining. Took a trip to Madriu-Perafita-Claror Valley and drives a New Beetle. moj blog
OdpowiedzUsuń