Składniki:
(4 porcje)
- 3-4 bakłażany
- 3 ziemniaki
- 2 pomidory
- 2 cebule
- po 2-3 łodyżki kolendry, bazylii, natki pietruszki i kopru
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 1/3 szklanki wody
- 2 ząbki czosnku
- mielona papryka słodka
- czarny pieprz mielony
- sól do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plastry. Bakłażany umyć, odciąć szypułki, przekroić wzdłuż na pół, pokroić również w plastry. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Pomidory spażyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki.Czosnek obrać z łusek, posiekać.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, dodać cebulę i stale mieszając, zeszklić ją na słabym ogniu przez 1-2 minuty. Do cebuli dodać ziemniaki i smażyć je razem z cebulą przez 2-3 minuty.
Dodać bakłażany i pomidory. Rondel przykryć do połowy pokrywką i dusić na średnim ogniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Wlać do rondla wodę, zmniejszyć ogień do słabego, przykryć szczelnie i dusić warzywa przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gdy ziemniaki i bakłażany będą miękkie, dodać drobno posiekaną zieleninę, czosnek, pieprze, paprykę i sól i dobrze wymieszać.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Oryginalny przepis z ww. książki zaleca, aby przed podaniem odstawić potrawę na 2 godziny, ale moim zdaniem nie jest to konieczne - smakuje bardzo dobrze od razu po ugotowaniu.
Ooo, ta potrawa to moje podwójne pierwsze zetknięcie - z bakłażanem i z kuchnią gruzińską, wiele lat temu jeszcze na studiach w małym barku z gruzińską kuchnią. Wzięłam bo był tani i ładnie wyglądał, zakochałam się w bakłażanie wtedy od pierwszego wejrzenia :) Miłe wspomnienia przywiódł Twój wpis.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki... wygląda wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuń37 yrs old Statistician IV Douglas Noddle, hailing from Clifford enjoys watching movies like Vehicle 19 and Lockpicking. Took a trip to Historic Centre of Mexico City and Xochimilco and drives a Mirage. zobacz teraz
OdpowiedzUsuń