Dziś polecam pysznego łososia marynowanego w sosie teriyaki. Marynatę można bardzo szybko i prosto przyrządzić samodzielnie. Potrzebne są do tego: sos sojowy, wino ryżowe i cukier jako składniki podstawowe oraz ewentualnie kilka innych dodatków opcjonalnych dla urozmaicenia smaku. Łososia najpierw marynujemy w przygotowanym sosie, a następnie pieczemy na grillu lub w piekarniku. Sos teriyaki możemy wykorzystać także do zamarynowania mięsa.
Składniki:
(dla 2 osób)
- 2 kawałki łososia
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- sok z 1 mandarynki
- kilka kawałków skórki z mandarynki
- 1/2 łyżeczki posiekanego imbiru
- 1 ząbek czosnku posiekany
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Składniki marynaty umieścić w rondelku, podgrzewać na małym ogniu aż zacznie gęstnieć (ok. 5 - 10 minut), a następnie ostudzić i polać marynatą kawałki łososia. Odstawić na godzinę do lodówki do zamarynowania.
Zamarynowane kawałki łososia umieścić w naczyniu do zapiekania wyłożonym pergaminem, przykryć folią aluminiową i piec ok. pół godziny w średnio nagrzanym piekarniku. Opcjonalnie można upiec łososia na grillu.
Tak przyrządzonego łososia proponuję podać z makaronem ryżowym lub sojowym smażonym z dodatkiem warzyw.
Haniu,
OdpowiedzUsuńdanie prezentuje się pysznie!
Nawet po świętach mam na nie ochotę.
A sos teriyaki najlepszy własny.
wygląda obłędnie i chętnie zjadłabym takie danie!
OdpowiedzUsuńWspaniale sie prezentuje! Przepadam za rybami i miesem w marynacie teriyaki.
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie Haniu! I piękne zdjęcia zrobiłaś...
OdpowiedzUsuńŁosoś już sam w sobie jest fantastyczny, a w takiej odsłonie musi być po prostu genialny :)
OdpowiedzUsuńMmmmmm, taki łosoś musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tak marynowaną rybkę :)
OdpowiedzUsuńObłędna ta marynata.
OdpowiedzUsuńFajna propozycja chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTo jest właśnie coś co musi być pyszne! Od jakiegoś czasu rozmyślam o łososiu w tego typu marynacie, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia, a w takim wydaniu prezentuje się wyjątkowo pysznie:-)
OdpowiedzUsuńTwój przepis mówi mi, że czas otworzyć się na nowe smaki. Chyba w tym tygodniu pójdę zaopatrzyć się w orientalne składniki :)
OdpowiedzUsuńdawno łosia nie jadłam, a tak podany naprawdę bardzo kusi, wiesz że makaron to ja uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWprost uwielbiam i robie sobie co jakis czas. Byl w tamtym tygodniu. Pomysl na ten makaron do podania bardzo mi sie podoba i na pewno wykorzystam.
OdpowiedzUsuńa szukalam przepisu na lososia ;D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, myślę, że wart wypróbowania!
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda ten łosoś, a sos teriyaki bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńŁosoś ma piękny kolor. Nie łączyłam go z tą marynatą, musze spróbować.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda.
Pozdrawiam:)