W książce zaproponowano, aby pilaw podać z warzywnym curry, kurczakiem tandoori lub marynowaną, smażoną rybą. U mnie towarzyszył smażonej rybie, zamarynowanej uprzednio w soku cytrynowym i przyprawie curry.
Składniki:
(2 porcje)
- 1/2 szklanki brązowego ryżu basmati
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekane
- łyżka oleju roślinnego
- łyżka masła klarowanego
(można zastąpić zwykłym)
- 1/2 opakowania pomidorków koktajlowych
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
(ewentualnie więcej w razie potrzeby)
- małe opakowanie młodego szpinaku
- 1/4 szklanki niesolonych nerkowców
- pieprz czarny mielony
- sól
Przygotowanie:
Ryż basmati przepłukać, zalać wodą, odstawić na 20 minut, a następnie odcedzić i dodać do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotować 10 minut. Po ugotowaniu odcedzić. W woku lub dużym rondlu rozgrzać masło klarowane lub zwykłe, dodać cebulę i czosnek, smażyć ok. 4-5 minut na średnim ogniu, mieszając. Dodać pomidory pokrojone na ćwiartki i dusić pod przykryciem ok. 3-4 minut. Następnie dodać odcedzony ryż, przyprawy, bulion i gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok. 10 minut, aż ryż będzie miękki. Po tym czasie dodać opłukane liście szpinaku, gotować pod przykryciem ok. 2 minut, aż liście zmiękną. Nerkowce usmażyć na oleju i posypać nimi pilaw. Od razu podawać.
To propozycja w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńNajserdeczniejsze życzenia zdrowych,
OdpowiedzUsuńradosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy,
smacznego jajka, mokrego dyngusa,
a także odpoczynku w rodzinnym gronie.
Niech każdy z nas wykorzysta ten czas jak najlepiej!
Bernadeta
Haniu, Twój kolejny pilaw przeciąga mnie na drugą stronę ekranu! ;) Rewelacyjne składniki, koniecznie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńA przy okazji życzenia spokojnych, zdrowych i smacznych świąt Wielkiej Nocy oraz Błogosławieństwa Bożego dla Ciebie i całej Twojej Rodziny! :)
Wesołych, zdrowych, rodzinnych Świąt!!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis:) Życzę Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych
Haniu, wszystkiego dobrego :-)
OdpowiedzUsuńPilaw smakuje zawsze i ze wszystkim.
OdpowiedzUsuńTwoja wersja szpinakowa brzmi interesująco.
A pilawu dawno nie robiłam.
Chyba spróbuję.