12 marca 2012

Pilaw z rodzynkami i nerkowcami



Przepis na ten pyszny pilaw pochodzi z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" (praca zbiorowa, Wyd. Publicat). W książce zaproponowano, aby podać go z chlebem naan i sałatką z pomidorów i cebuli. U mnie był dodatkiem do dania mięsnego kuchni indyjskiej.

W przepisie podano, aby ryż basmati przepłukać i krótko namoczyć, dzięki czemu będzie bardziej puszysty po ugotowaniu.

Składniki:
(dla 4 osób)
- 2 i 1/2 szklanki bulionu z kurczaka lub warzyw
- spora szczypta nitek szafranu
- 1 posiekana cebula
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 2 i 1/2-centymetrowy kawałek laski cynamonu
- 6 zielonych strąków kardamonu
- 1 liść laurowy
- 1 i 1/3 szklanki ryżu basmati namoczonego przez 20-30 minut w wodzie
- 1/3 szklanki rodzynek
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki nerkowców

Przygotowanie:

Do gorącego bulionu dodać nitki szafranu. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę i czosnek, smażyć ok. 5 minut na średnim ogniu. Dodać laskę cynamonu, strąki kardamonu i liść laurowy, wymieszać, smażyć 2 minuty. Odcedzić ryż, dodać do rondla, smażyć 2 minuty, mieszając. Dolać bulion z szafranem, wrzucić rodzynki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut, aż ryż zmięknie, a bulion zostanie wchłonięty. 

W oddzielnym naczyniu rozgrzać łyżkę oleju i podrumienić na nim nerkowce na brązowo. Odsączyć orzechy  na papierze kuchennym i posypać nimi pilaw. Od razu podawać. 


26 komentarzy:

  1. Wspaniale przygotowany, pięknie podany :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilo, cieszę się, że się podoba.

      Usuń
  2. idę do sklepu po nerkowce!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyprażone nerkowce są w tym pilawie najlepsze.

      Usuń
  3. Wspaniale wyglada! Dla mnie taki pilaw moglby stanowic cale danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, jako samodzielne danie też by się na pewno sprawdził.

      Usuń
  4. świeny! uwielbiam takie dania, zapisuję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakował, jeśli zrobisz.

      Usuń
  5. Haniu! Rewelacyjne propozycja! Uwielbiam pilaw i wyobrażam sobie, jak wspaniale smakuje Twoja wersja!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, smakował świetnie - tak przypadł mi do gustu, że zrobiłam go już 2 razy i na pewno jeszcze nie raz go powtórzę. Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Jest przepyszny, już go robiłam :-) Korzystam z tej samej książki i jak gotuję po indyjsku to głównie z jej pomocą :-)
    Pięknie się u Ciebie prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margarytko, pamiętam, że prezentowałaś u siebie przepis z tej książki. Bardzo ją lubię i na pewno jeszcze wiele przepisów z niej wypróbuję. Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Bardzo fajny przepis, wyobrażam sobie ten zapach: korzenne przyprawy plus podprażone nerkowce. Na pewno wypróbuję Twój pilaw, bo zaczynam myśleć o serii indyjskiej, muszę tylko znaleźć jakieś curry do towarzystwa (a może kurczak tandoori?). Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malgoshko, zapach podczas przyrządzania tego pilawu jest rewelacyjny. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Kurczak tandoori jako towarzystwo to fajny pomysł. Przyda się do zestawu jeszcze coś wilgotnego, np. sałatka czy słone lassi.

      Usuń
  8. Uwielbiam azjatycką kuchnię, a tyle na blogu fantastycznych orientalnych propozycji, że muszę do Ciebie zaglądać częściej (ciężko to jednak robić z braku czasu)! Pilaw z nerkowcami to danie, które zdecydowanie do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, zachęcam do przyrządzenia takiego pilawu.

      Usuń
  9. Nigdy nie jadłam i nie robiłam pilawu, jakoś te słodkie dodatki mnie odstraszały, gdyż za tym nie przepadam. Twój wygląda jednak tak zachęcająco, że muszę wreszcie zrobić! Najwyżej nie powtórzę... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, możesz ewentualnie pominąć rodzynki, jeśli nie przepadasz za słodkimi dodatkami do słonych dań.

      Usuń
  10. fajnie, że u Ciebie dużo egzotycznej kuchni, na pewno będę częsciej wpadać

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, zapraszam do ponownych odwiedzin na moim blogu.

      Usuń
  11. Na pewno wypróbuje przepis, bo uwielbiam takie smaki. Wspaniale się prezentuje;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie się prezentuje .Musi świetnie smakować .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię ryż z nutą słodyczy, więc ten pilaw jest w sam raz na mój smak :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przyznaję - prezencję ma bardzo apetyczną :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Propozycja zdecydowanie dla mnie. Już sam dodatek orzechów nerkowca sprawia, że polubiłam te danie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam nerkowce, a to danie wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń