20 marca 2012

Inauguracja Szkoły Herbaty Dilmah

Na powitanie: drink z herbaty i piwa imbirowego
6 marca uczestniczyłam w bardzo ciekawym wydarzeniu, a mianowicie inauguracji Polskiej Szkoły Herbaty, która odbyła się w warszawskim t-barze Dilmah, przy ul. Szpitalnej 5. Dla mnie jako herbaciary była to duża przyjemność, gdyż miałam okazję posłuchać wielu ciekawostek o herbacie, a także spróbować różnych jej rodzajów, nie tylko w formie tradycyjnego naparu, ale także jako składnika drinków.


Program spotkania był bogaty: najpierw p. Tomasz Witomski opowiedział o uprawie i przetwarzaniu herbaty, p. Paweł Dudziak omówił herbaciane fakty i mity, a następnie p. Piotr Adamczewski przedstawił historię i kulturę picia herbaty w Polsce. 

Lampreis - danie lankijskie
Podczas lunchu mieliśmy okazję spróbowania lankijskiego dania lampreis, do którego każdy z nas wybrał jeden z zaproponowanych rodzajów herbaty, a następnie dzieliliśmy się wrażeniami na temat połączenia smakowego potrawy z wybraną herbatą. 

Dilhan C. Fernando - założyciel Szkoły Herbaty

Kolejnym punktem programu był panel degustacji herbaty, który poprowadził Dilhan C. Fernando - założyciel Szkoły Herbaty. 

Spotkanie było okazją do degustacji różnych rodzajów herbat

W programie spotkania był również pokaz kulinarny - p. Jarosław Uściński przyrządził dania z dodatkiem herbaty, których z przyjemnością spróbowaliśmy.

Pan Jarosław Uściński przyrządził dania z dodatkiem herbaty
Dania z dodatkiem herbaty
Ostatnim punktem programu była herbaciana miksologia, czyli drinki na bazie herbaty, które przedstawił p. Michał Oszczyk. Ta część spotkania najbardziej mnie zaciekawiła. Mieliśmy okazję spróbowania dwóch drinków - bezalkoholowego na ciepło z herbaty cynamonowej z dodatkiem soku jabłkowego i syropu cynamonowego (niesamowicie mi smakował, spróbuję zrobić go w domu) oraz alkoholowego z herbaty Earl Grey z whisky. 

Pyszne drinki na bazie herbaty
Bardzo się cieszę, że miałam okazję uczestniczyć w spotkaniu i zdobyć garść nowych dla mnie informacji na temat herbaty.

9 komentarzy:

  1. Świetne spotkanie:) Rownież jestem herbaciarą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam w herbatkowym klubie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdyby Pani byla "herbaciara" to by Pani nie pijala Dilmaha, to nizsza polka, tylko oczko nad Liptonem. Zapraszam do krakowskiej Czajowni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy, pisząc o niższej półce, chyba masz na myśli herbaty w torebkach. Herbaty sypkie, które miałam okazję degustować w t-barze są dobrej jakości.

      Usuń
  4. Pytanie. Czy są to spotkania cykliczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było to pierwsze z cyklu spotkań w ramach Szkoły Herbaty, ale nie znam niestety terminarza kolejnych spotkań.

      Usuń
  5. Interesujące spotkanie, z przyjemnością wzięłabym w takim udział, szkoda tylko, że to tak daleko ode mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne spotkanie! Oj napiłabym się dobrej herbatki w miłym towarzystwie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To musiało być bardzo miłe spotkanie. Sama chciałabym dowiedzieć się więcej o herbacie :)

    OdpowiedzUsuń