10 kwietnia 2012

Łosoś w sosie teriyaki




Dziś polecam pysznego łososia marynowanego w sosie teriyaki. Marynatę można bardzo szybko i prosto przyrządzić samodzielnie. Potrzebne są do tego: sos sojowy, wino ryżowe i cukier jako składniki podstawowe oraz ewentualnie kilka innych dodatków opcjonalnych dla urozmaicenia smaku. Łososia najpierw marynujemy w przygotowanym sosie, a następnie pieczemy na grillu lub w piekarniku. Sos teriyaki możemy wykorzystać także do zamarynowania mięsa.

Składniki:
(dla 2 osób)

- 2 kawałki łososia

Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- sok z 1 mandarynki
- kilka kawałków skórki z mandarynki
- 1/2 łyżeczki posiekanego imbiru
- 1 ząbek czosnku posiekany

Przygotowanie:

Składniki marynaty umieścić w rondelku, podgrzewać na małym ogniu aż zacznie gęstnieć (ok. 5 - 10 minut), a następnie ostudzić i polać marynatą kawałki łososia. Odstawić na godzinę do lodówki do zamarynowania. 

Zamarynowane kawałki łososia umieścić w naczyniu do zapiekania wyłożonym pergaminem, przykryć folią aluminiową i piec ok. pół godziny w średnio nagrzanym piekarniku. Opcjonalnie można upiec łososia na grillu.

Tak przyrządzonego łososia proponuję podać z makaronem ryżowym lub sojowym smażonym z dodatkiem warzyw.



19 komentarzy:

  1. Haniu,
    danie prezentuje się pysznie!
    Nawet po świętach mam na nie ochotę.
    A sos teriyaki najlepszy własny.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie i chętnie zjadłabym takie danie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale sie prezentuje! Przepadam za rybami i miesem w marynacie teriyaki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe danie Haniu! I piękne zdjęcia zrobiłaś...

    OdpowiedzUsuń
  5. Łosoś już sam w sobie jest fantastyczny, a w takiej odsłonie musi być po prostu genialny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmmmm, taki łosoś musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię tak marynowaną rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajna propozycja chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To jest właśnie coś co musi być pyszne! Od jakiegoś czasu rozmyślam o łososiu w tego typu marynacie, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam łososia, a w takim wydaniu prezentuje się wyjątkowo pysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Twój przepis mówi mi, że czas otworzyć się na nowe smaki. Chyba w tym tygodniu pójdę zaopatrzyć się w orientalne składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. dawno łosia nie jadłam, a tak podany naprawdę bardzo kusi, wiesz że makaron to ja uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wprost uwielbiam i robie sobie co jakis czas. Byl w tamtym tygodniu. Pomysl na ten makaron do podania bardzo mi sie podoba i na pewno wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  14. a szukalam przepisu na lososia ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajny przepis, myślę, że wart wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudownie wygląda ten łosoś, a sos teriyaki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Łosoś ma piękny kolor. Nie łączyłam go z tą marynatą, musze spróbować.
    Pysznie wygląda.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń