27 lipca 2012

Zupa-krem z cukinii, szpinaku i koperku


Dziś przedstawiam przepis na pyszną i zdrową zupę-krem z cukinii z dodatkiem szpinaku i koperku. Pomysł na nią zaczerpnęłam z książki "500 soups" autorstwa Susannah Blake wydanej przez Marks&Spencer, jednakże mój przepis nie jest dokładnym odwzorowaniem książkowego - zmodyfikowałam go według własnego uznania. Od siebie dodałam ziemniaka - zazwyczaj dodaję jednego ziemniaka, przyrządzając zupę-krem, aby ją zagęścić. Zmniejszyłam ilość śmietany, dzięki czemu zupa wyszła bardziej zielona niż widoczna na zdjęciu w książce. Pominęłam czosnek i sok z cytryny, które były na liście składników przepisu źródłowego. Zupa wyszła bardzo smaczna - myślę, że nie raz ją jeszcze przyrządzę. Następnym razem spróbuję, jak smakuje z dodatkiem soku z cytryny.

Składniki:
(4 porcje)

- 1 średnia cukinia
- 1 średni ziemniak
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
- 100 g szpinaku (użyłam młodego)
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- kilka gałązek posiekanego koperku
- 2 łyżki śmietany lub śmietanki 18%
- trochę świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- trochę świeżo utartej gałki muszkatołowej
- trochę soli

Do podania:
- grzanki z bagietki lub bułki pszennej
- trochę posiekanego koperku

Przygotowanie:

Cebulę i ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Nieobraną cukinię pokroić także w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę lub olej, dodać cebulę, zeszklić, następnie dodać pokrojonego ziemniaka i krótko podsmażyć, mieszając, a następnie zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować na średnim ogniu pod przykryciem. Po 5 minutach dodać pokrojoną cukinię i gotować 15 minut. Po ich upływie dodać szpinak i posiekany koperek (zostawić trochę koperku do dekoracji) i gotować 2 minuty, a następnie zdjąć zupę z ognia i zmiksować. Odlać pół filiżanki zupy, dodać do niej śmietanę lub śmietankę, wymieszać dokładnie i dodać do zupy w garnku. Gotować jeszcze minutę. 

Zupę podawać posypaną posiekanym koperkiem oraz grzankami.



4 komentarze:

  1. takie zupy to ja mogę i gotować i jeść - i nie martwić się, że ktoś mi wyje bo chłopaki nie lubią :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie. Od dawna szukam jakiegoś dobrego przepisu na zupę - krem, muszę wypróbować, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń