Dziś przedstawiam przepis na pyszną, ciepłą przekąskę wegetariańską, a mianowicie pieczarki nadziewane serem camembert oraz pestkami dyni, słonecznika i ziarnami sezamu. Pochodzi on z książki "Kuchnia wegetariańska" autorstwa Dagmar von Cramm. Książka ma już swoje lata - polskie wydanie pochodzi z 1997 roku. Mimo, że nie jest to najnowsza pozycja, dania w niej zaprezentowane są nadal na czasie. Przepis na nadziewane pieczarki jest moim ulubionym z tej książki. Serdecznie go polecam, szczególnie pomysł, aby zanurzyć pieczarki przed pieczeniem w marynacie z oleju i soku z cytryny - dzięki temu zabiegowi pieczarki nie ciemnieją i nie wysychają podczas pieczenia.
Skladniki:
(4 porcje)
- 16 dużych pieczarek
- 3 łyżki soku cytrynowego
- 3 łyżki oleju o neutralnym smaku
- szczypta soli
- 20 g pestek dyni
- 20 g pestek słonecznika
- 20 g ziaren sezamu
- 75 g sera typu camembert
- 2 łyżki śmietany
- gałązka świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
- tłuszcz do wysmarowania blachy lub papier do pieczenia
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, wykręcić nóżki i zużyć je do innej potrawy. Olej wymieszać z sokiem cytrynowym i szczyptą soli. Kapelusze pieczarek zanurzyć w marynacie. Pestki dyni i słonecznika posiekać niezbyt drobno, wymieszać z sezamem. Ser z dodatkiem śmietany rozgnieść widelcem, dodać posiekane pestki dyni i słonecznika, dokładnie wymieszać. Tymianek umyć, oberwać listki, drobno posiekać i wymieszać z kremem serowym (lub dodać suszony tymianek).
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem lub wysmarować tłuszczem. Kapelusze pieczarek napełnić kremem serowym, skropić resztą marynaty, umieścić na blasze. Zapiekać około 15 minut na złotobrązowy kolor. Podawać lekko ostygnięte.
Świetnie i smakowicie wygląda! Pyszne muszą być te pieczarki w połączeniu z camembertem.
OdpowiedzUsuń:-)
Majano, potwierdzam, że to smaczne połączenie i zachęcam do spróbowania.
UsuńWspaniałe danie. Na pewno wykorzystam Twoją cenną radę, żeby zanurzyć pieczarki przed pieczeniem w marynacie! Przepis wypróbuję, jak tylko kupię większe pieczarki. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńKasiu, mam nadzieję, że będzie smakować.
UsuńDla mnie bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tą marynatą, do tej pory unikałam pieczenia pieczarek własnie dlatego, że ciemniały i wysychały w piekarniku, a camembert pieczony to mogę tonami pochłaniać:)))
OdpowiedzUsuńPieczony camembert jest pyszny - też bardzo lubię.
UsuńCzęsto robię pieczarki panierowane w bułce tartej, ale te w Twojej wersji muszą być poezją smaku. Na pewno wypróbuję przy najbliższej okazji i wrócę podzielić się wrażeniami.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że postanowiłaś wypróbować przepis. Mam nadzieję, że tak przyrządzone pieczarki będą Ci smakować.
Usuńlubię faszerowane pieczarki, ale nie widziałam jeszcze przepisu z camembertem. Warto zanotować pomysł do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńAgno, cieszę się, że zaskoczyłam Cię nowym dla Ciebie połączeniem. Warto spróbować, zachęcam do tego.
Usuńach, lubię takie pieczarki! ale z camembertem jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńwyglądają wspaniale! porywam taką cudną pieczareczkę.
Karmelitko, zachęcam do zrobienia pieczarek w takiej wersji.
Usuńfajny przepis! dzięki za wskazówkę z marynatą. z pewnością można ją wykorzystać do wielu innych pieczarkowych przepisów. pozdrawiam!!! :)
OdpowiedzUsuńTak, do przepisów na pieczarki z innym nadzieniem wskazówka z marynatą też będzie na pewno przydatna.
UsuńWspaniale się prezentują aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podobają.
UsuńHaniu tak proste, a jakie musi być przepyszne.
OdpowiedzUsuńKabamaigo, proste rzeczy często zaskakują nas swoim wspaniałym smakiem.
UsuńZ serem pysznie!
OdpowiedzUsuńNie jestem wielbicielką pieczarek,ale ta kompozycja zapewne zasługuje na uwagę.
Amber, pieczarki z takimi dodatkami na pewno by Ci smakowały.
UsuńBardzo fajne, proste danie. Z serem jeszcze nie próbowałam, ale robiłam już zapiekane pieczarki z mięsnym nadzieniem i posypane serem. Te mi się też bardzo podobają, więc chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńMargarytko, z sosem mięsnym też muszę koniecznie zrobić - od jakiegoś czasu mam ochotę na nadziewane pieczarki w takiej wersji.
UsuńAle pycha!
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, że smaczne. Odkąd poznałam ten przepis, co jakiś czas przyrządzam pieczarki wg niego i zawsze jestem usatysfakcjonowana. Robiłam też dla znajomym i im również smakowały.
Usuńwyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podobają.
Usuńświetna wskazówka z tą marynatą :) Myślę, że takie pieczarki świetnie sprawdziły by się na imprezie, są takie w sam raz na jeden raz :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze nadają się na imprezę. Można poeksperymentować z nadzieniami, co na pewno zrobię.
Usuńpyszne pieczarki, zapiekane z takim serkiem pochłonęłabym w nieprzyzwoitej ilości:)
OdpowiedzUsuńTo fakt, że wciągają i trudno poprzestać na jednej czy dwóch :-))
UsuńPysznie wyglądają:) Jadłam kiedyś podobne ale Twoje są super:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł :) z cammembertem brzmi ciekawie i do tego smacznie
OdpowiedzUsuńCo za pychotka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię nadziewane pieczarki. W listopadzie robiłam takie pochodzące z ponad stuletniej książki. Prezentowana przez Ciebie propozycja bardzo mi odpowiada. Lubię wszystkie składniki :)
OdpowiedzUsuńWszystkie składniki lubię bardzo, więc danie idealne dla mnie:)
OdpowiedzUsuńSkorzystam na pewno!
Pozdrawiam:)
Wyglądają bardzo apetycznie. Widziałam podobne pieczarki już wiele razy, ale jeszcze nigdy nie próbowałam. Ciekawy pomysł z zanurzeniem pieczarek w marynacie, muszę koniecznie wypróbować Twój przepis, jak tylko kupię takie większe pieczarki :)
OdpowiedzUsuńzapowiada się kalorycznie i pysznie :-)
OdpowiedzUsuńKapitalny pomysł na smakowite danie. Z pewnością nie raz skorzystam z tego pomysłu.
UsuńPozdrówka !!!
Super przepis, wspaniale wyglądają te pieczarki!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńPieczarki bardzo lubię i pieczone i smażone a takie połączenie smaków mi się bardzo podoba
OdpowiedzUsuń