5 lutego 2012

Pieczarki zapiekane z serem camembert


Dziś przedstawiam przepis na pyszną, ciepłą przekąskę wegetariańską, a mianowicie pieczarki nadziewane serem camembert oraz pestkami dyni, słonecznika i ziarnami sezamu. Pochodzi on z książki "Kuchnia wegetariańska" autorstwa Dagmar von Cramm. Książka ma już swoje lata - polskie wydanie pochodzi z 1997 roku. Mimo, że nie jest to najnowsza pozycja, dania w niej zaprezentowane są nadal na czasie. Przepis na nadziewane pieczarki jest moim ulubionym z tej książki. Serdecznie go polecam, szczególnie pomysł, aby zanurzyć pieczarki przed pieczeniem w marynacie z oleju i soku z cytryny - dzięki temu zabiegowi pieczarki nie ciemnieją i nie wysychają podczas pieczenia.

Skladniki:
(4 porcje)

- 16 dużych pieczarek
- 3 łyżki soku cytrynowego
- 3 łyżki oleju o neutralnym smaku
- szczypta soli
- 20 g pestek dyni
- 20 g pestek słonecznika
- 20 g ziaren sezamu
- 75 g sera typu camembert
- 2 łyżki śmietany
- gałązka świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
- tłuszcz do wysmarowania blachy lub papier do pieczenia

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, wykręcić nóżki i zużyć je do innej potrawy. Olej wymieszać z sokiem cytrynowym i szczyptą soli. Kapelusze pieczarek zanurzyć w marynacie. Pestki dyni i słonecznika posiekać niezbyt drobno, wymieszać z sezamem. Ser z dodatkiem śmietany rozgnieść widelcem, dodać posiekane pestki dyni i  słonecznika, dokładnie wymieszać. Tymianek umyć, oberwać listki, drobno posiekać i wymieszać z kremem  serowym (lub dodać suszony tymianek).

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem lub wysmarować tłuszczem. Kapelusze pieczarek napełnić kremem serowym, skropić resztą marynaty, umieścić na blasze. Zapiekać około 15 minut na złotobrązowy kolor. Podawać lekko ostygnięte.




43 komentarze:

  1. Świetnie i smakowicie wygląda! Pyszne muszą być te pieczarki w połączeniu z camembertem.
    :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majano, potwierdzam, że to smaczne połączenie i zachęcam do spróbowania.

      Usuń
  2. Wspaniałe danie. Na pewno wykorzystam Twoją cenną radę, żeby zanurzyć pieczarki przed pieczeniem w marynacie! Przepis wypróbuję, jak tylko kupię większe pieczarki. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, mam nadzieję, że będzie smakować.

      Usuń
  3. Dla mnie bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł z tą marynatą, do tej pory unikałam pieczenia pieczarek własnie dlatego, że ciemniały i wysychały w piekarniku, a camembert pieczony to mogę tonami pochłaniać:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczony camembert jest pyszny - też bardzo lubię.

      Usuń
  5. Często robię pieczarki panierowane w bułce tartej, ale te w Twojej wersji muszą być poezją smaku. Na pewno wypróbuję przy najbliższej okazji i wrócę podzielić się wrażeniami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że postanowiłaś wypróbować przepis. Mam nadzieję, że tak przyrządzone pieczarki będą Ci smakować.

      Usuń
  6. lubię faszerowane pieczarki, ale nie widziałam jeszcze przepisu z camembertem. Warto zanotować pomysł do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agno, cieszę się, że zaskoczyłam Cię nowym dla Ciebie połączeniem. Warto spróbować, zachęcam do tego.

      Usuń
  7. ach, lubię takie pieczarki! ale z camembertem jeszcze nie próbowałam.
    wyglądają wspaniale! porywam taką cudną pieczareczkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmelitko, zachęcam do zrobienia pieczarek w takiej wersji.

      Usuń
  8. fajny przepis! dzięki za wskazówkę z marynatą. z pewnością można ją wykorzystać do wielu innych pieczarkowych przepisów. pozdrawiam!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, do przepisów na pieczarki z innym nadzieniem wskazówka z marynatą też będzie na pewno przydatna.

      Usuń
  9. Wspaniale się prezentują aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Haniu tak proste, a jakie musi być przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaigo, proste rzeczy często zaskakują nas swoim wspaniałym smakiem.

      Usuń
  11. Z serem pysznie!
    Nie jestem wielbicielką pieczarek,ale ta kompozycja zapewne zasługuje na uwagę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, pieczarki z takimi dodatkami na pewno by Ci smakowały.

      Usuń
  12. Bardzo fajne, proste danie. Z serem jeszcze nie próbowałam, ale robiłam już zapiekane pieczarki z mięsnym nadzieniem i posypane serem. Te mi się też bardzo podobają, więc chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margarytko, z sosem mięsnym też muszę koniecznie zrobić - od jakiegoś czasu mam ochotę na nadziewane pieczarki w takiej wersji.

      Usuń
  13. Odpowiedzi
    1. Potwierdzam, że smaczne. Odkąd poznałam ten przepis, co jakiś czas przyrządzam pieczarki wg niego i zawsze jestem usatysfakcjonowana. Robiłam też dla znajomym i im również smakowały.

      Usuń
  14. świetna wskazówka z tą marynatą :) Myślę, że takie pieczarki świetnie sprawdziły by się na imprezie, są takie w sam raz na jeden raz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobrze nadają się na imprezę. Można poeksperymentować z nadzieniami, co na pewno zrobię.

      Usuń
  15. pyszne pieczarki, zapiekane z takim serkiem pochłonęłabym w nieprzyzwoitej ilości:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, że wciągają i trudno poprzestać na jednej czy dwóch :-))

      Usuń
  16. Pysznie wyglądają:) Jadłam kiedyś podobne ale Twoje są super:)

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo fajny pomysł :) z cammembertem brzmi ciekawie i do tego smacznie

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię nadziewane pieczarki. W listopadzie robiłam takie pochodzące z ponad stuletniej książki. Prezentowana przez Ciebie propozycja bardzo mi odpowiada. Lubię wszystkie składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wszystkie składniki lubię bardzo, więc danie idealne dla mnie:)
    Skorzystam na pewno!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wyglądają bardzo apetycznie. Widziałam podobne pieczarki już wiele razy, ale jeszcze nigdy nie próbowałam. Ciekawy pomysł z zanurzeniem pieczarek w marynacie, muszę koniecznie wypróbować Twój przepis, jak tylko kupię takie większe pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. zapowiada się kalorycznie i pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kapitalny pomysł na smakowite danie. Z pewnością nie raz skorzystam z tego pomysłu.

      Pozdrówka !!!

      Usuń
  22. Super przepis, wspaniale wyglądają te pieczarki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  23. Pieczarki bardzo lubię i pieczone i smażone a takie połączenie smaków mi się bardzo podoba

    OdpowiedzUsuń