18 maja 2010

Terrina wieprzowo-drobiowa


Składniki:

- boczek wędzony pokrojony w cienkie, długie plastry - ok. 150 g; zamiennie może być kilka plastrów szynki parmeńskiej
- 800 g mielonej wieprzowiny dobrej jakości
- 800 g mielonego mięsa drobiowego (pierś z kurczaka lub indyk)
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 łyżki stołowe posiekanego świeżego tymianku
- 125 ml brandy
- 3 jajka delikatnie ubite
1/2 filiżanki niesolonych, obranych orzechów pistacji
- 2 łyżki stołowe siekanej natki pietruszki
- 75 g suszonej żurawiny
- 2 łyżeczki soli
- czarny, mielony pieprz

Potrzebne są także papier do pieczenia, forma keksowa lub jeszcze lepiej specjalna forma do przygotowania terriny, którą można kupić w sprzedaży internetowej, a także druga, większa forma oraz folia aluminiowa.

Formę keksową należy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie plastrami boczku (lub szynki parmeńskiej) w taki sposób, aby części plastrów zwisały po bokach formy. Pozostałe składniki wymieszać ze sobą, umieścić mieszaninę w formie i przykryć wystającymi kawałkami boczku. Przykryć folią aluminiową i wstawić do większej formy wypełnionej do połowy gorącą wodą. Piec przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Wyjąć terrinę z piekarnika, ostudzić, docisnąć od góry czymś ciężkim, aby miała ładną formę, np. puszkami (z zawartością) owiniętymi w folię aluminiową, wstawić do lodówki i pozostawić w niej na noc. Następnego dnia wyjąć z formy, odwracając do góry nogami, pokroić w cienkie plastry. Podawać z chutneyem, żurawiną lub konfiturą z cebuli.

2 komentarze:

  1. Mało apetyczne te zdjęcia, polecam blog: http://kuchniaagaty.blogspot.com/

    aż chce się zjeść!

    OdpowiedzUsuń
  2. anonimowy!!!! chyba strony pomyliłeś!!!!

    OdpowiedzUsuń