7 lutego 2010

Ryż smażony z kurczakiem i bazylią po tajsku (Khao Pad Kra Prao Gai)


Składniki:
(dla 2 osób)
- 1 pierś kurczaka
- 2 filiżanki ugotowanego ryżu jaśminowego, ewentualnie innego długoziarnistego
- 1 czerwona papryka
- 2 świeże papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- 1 opakowanie tajskiej bazylii (można kupić w sklepach z żywnością azjatycką)
- kilka gałązek świeżej kolendry
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
(oba sosy do kupienia w sklepach z żywnością azjatycką)
- olej do smażenia
- 1/2 świeżego ogórka
- 1 limonka

Ugotować ryż. Mam dobry, sprawdzony sposób na szybkie ugotowanie ryżu na sypko. Do garnka wlewam wodę - ok. 3/4 jego objętości (wody powinno być dużo), doprowadzam ją do wrzenia, wsypuję ryż i gotuję na dużym ogniu, w odkrytym garnku przez 5 minut - po wrzuceniu na wodę ryż należy dobrze zamieszać łyżką, aby nie przywarł do dna garnka. Po 5 minutach przykrywam garnek i odlewam większość wody - w garnku powinno zostać jej tylko tyle, aby jej powierzchnia była równa z powierzchnią ryżu. Garnek stawiam na gaz, ustawiam najmniejszy możliwy płomień, przykrywam i gotuję przez 10 minut.

Kurczaka pokroić w kostkę. Czosnek i papryczkę chili utłuc w moździerzu. Paprykę pokroić w paski. W woku lub na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek z chili, szybko zamieszać, aby się nie przypalił i od razu dodać kurczaka. Od siebie dodałam jeszcze pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, której nie było w oryginalnym przepisie - można ją dodać opcjonalnie, jeśli ktoś, podobnie jak ja, lubi dodatek cebuli do dań. Dodać sos rybny i sos ostrygowy, smażyć kilka minut, mieszając, dodać ugotowany ryż, zamieszać, smażyć 2-3 minuty, dodać pokrojoną paprykę, smażyć przez minutę (papryka powinna pozostać chrupiąca), potem dodać liście bazylii i smażyć przez chwilę. Po usmażeniu przełożyć na talerze, posypać posiekaną kolendrą, podać z półplasterkami świeżego ogórka i kawałkami limonki.

Osobom, które nie znają kuchni tajskiej, może wydać się dziwne dodanie sosu rybnego do potrawy z mięsem, jednakże jest to dodatek powszechnie stosowany w tej kuchni. Sos rybny ma słony smak, więc nie trzeba dodawać soli. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Przyrządziłam je na postawie przepisu ze strony Thai Food Tonight, na której jest on dostępny w formie tradycyjnej oraz video (link).

5 komentarzy:

  1. Wszystkie sosy z sklepu? Sama nie potrafisz?

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy ktoś robi produkowane na skalę przemysłową sosy takie jak rybny, ostrygowy, sojowy, Worchestershire itp. w domu? Nawet Azjaci tego nie robią. A czy jak potrzebujesz maggi do zupy albo ketchup czy musztardę, to robisz ją sam/sama?

    OdpowiedzUsuń
  3. Tylko potem nie narzekaj, ze jestes gruba. "Gotowce" sa tuczace. Nigdy nie wiadomo ile maja kalorii. No chyba ze Twoim wzorem sa Amerykanki...

    OdpowiedzUsuń
  4. Mysle, ze taki ryz by mi smakowal. Lubie orientalne smaki :))

    Pozdrwiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń