9 lutego 2010

Lab Gai - tajska sałatka z kurczaka na ostro z ryżem prażonym


Ostatnio mam fazę na eksperymenty z kuchnią tajską. Pomysły na potrawy czerpię z sieci. Po daniach na ciepło przyszła kolej na sałatki. Moją uwagę zwróciła sałatka z kurczaka z dodatkiem prażonego ryżu noszącego nazwę Khao Koor . W sieci przepisy na tę sałatkę występują pod różnymi nazwami: Lab Gai (video1, video 2), Laab Gai, Lahb Gai a także Larb Gai. Nie wiem, która z nazw jest właściwa. Przepisy różnią się też nieznacznie od siebie składnikami - w niektórych dodaje się czerwoną czebulę, w innych szalotkę, w niektórych także galangal - kłącze podobne do imbiru. Przestudiowałam sporo przepisów na różnych stronach, zanim udało mi się znaleźć informację, jak przyrządzić ryż do sałatki - w Tajlandii funkcjonuje on jako gotowa przyprawa dostępna w sklepach. Okazało się, że nie jest to wcale trudne. Wystarczy wrzucić kilka łyżek suchego ryżu jaśminowego na suchą, rozgrzaną patelnię i prażyć na średnim ogniu, mieszając, aż stanie się złotobrązowy. Zdjąć z ognia, ostudzić, zmielić niezbyt drobno w młynku do kawy, pieprzu, w blenderze lub utłuc w moździerzu.

Składniki:
(dla 4 osób)
- 1 duża pierś kurczaka
- 2 dymki
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1-2 czerwone cebule
- 1 łyżeczka suszonego, mielonego chili (lub więcej, jeśli ktoś woli ostrzejsze smaki)
- pół filiżanki bulionu drobiowego
- 3 łyżki prażonego, mielonego ryżu
- sok z 1-2 limonek
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru (opcjonalnie)

Kurczaka zmielić, podsmażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości bulionu, rozdzielając mięso łyżką, aby nie tworzyły się zbyt duże grudki. Dodać chili, cienko pokrojoną cebulę, dymkę, podlać sosem rybnym, krótko podsmażyć razem z mięsem, dodać posiekaną miętę i kolendrę oraz zmielony ryż i sok z limonki.

W Tajlandii sałatka serwowana jest z ryżem. Można ją też podać z sałatą i świeżym ogórkiem. 

Sałatkę można przyrządzać również z innych rodzajów mięs, a także z dodatkiem makaronu sojowego - w wersji z makaronem potrawa nosi nazwę Lab Woonsen.

4 komentarze:

  1. Oj kusisz tymi tajskimi daniami, coraz niecierpliwiej czekam końca diety:) A galangala kupiłaś?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tym razem nie kupiłam galangala - wypróbuję go przy innej okazji. Z tajskich produktów przetestowałam natomiast pastę z tamaryndowca - bardzo kwaśnego owocu. Rzeczywiście jest kwaśny, ale nawet mi zaskakował. Muszę wyszperać w sieci jakiś ciekawy przepis, w którym można by go użyć.

    OdpowiedzUsuń
  3. __ŻYWIENIE RACJONALNE; wg: IRL KRAKÓW.

    Ja jednak polecam i wskazuję na rozsądek oraz umiar.
    Jemy niskotłuszczowo, 0% zatruwających TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie do 26% wzrostu.
    Skuteczne i warto !!
    Zobacz też;
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

    Ditta THUN, Chicago

    OdpowiedzUsuń
  4. RYŻ.
    __PODPOWIEDŹ:
    BH.204.
    MOTTO: RYŻ, to oczywistość !!

    WIKIPEDIA:
    Produkty uboczne powstające podczas obróbki ziaren ryżu; czyli otręby i proszek powstały po rozdrobnieniu odpadów z procesu polerowania ziarna, wykorzystuje się jako KARMĘ dla ZWIERZĄT. Z otrąb uzyskuje się olej używany do celów spożywczych i przemysłowych. Pokruszone ziarna wykorzystuje się do warzenia piwa, destylacji alkoholu oraz produkcji skrobi i mączki ryżowej. Plewy stosuje się jako opał i materiał do pakowania, produkuje się z nich również nawóz i furfurol. Słomę używa się na ściółkę, paszę dla zwierząt, pokrycia dachowe oraz do produkcji mat, odzieży, opakowań i mioteł. Ryż wykorzystywany jest także w papiernictwie, do wyrobu przedmiotów plecionych, kleju i kosmetyków (puder). Stanowi źródło skrobi.
    Podczas młocki usuwa się zwykle zarówno PLEWY, jak i OTRĘBY, czasem dodatkowo stosuje się polerowanie glukozą i talkiem, co nadaje ziarniakom połysk.

    IRL KRAKÓW.
    Ryż, biały lub brązowy, podnosi poziom cukru o__ ok. 18-20% wzrostu po spożyciu, wchłania się po ok. 60 min., czyli nie od razu, i wchłania się DŁUGO !!
    Kasza jaglana zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach. Są to tzw. __NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu.

    PUENTA: ryż biały to produkt najwyższej wartości odżywczej, co OCZYWISTE !!

    Nieprawdy biologiczne oraz puste frazesy o ryżu i nie tylko o ryżu, rozpowszechniają jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !!
    Przecież do Nich nie możesz zadzwonić, bo nie ma gdzie. Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego ? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, piszą oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma; jednak PROKURATURA zna IP komputerów. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym NAUKOWYM REŻIMOM czyli lekko, łatwo omawiają PRAWDY BIOLOGICZNE, które zbadali. Warto !!

    Zobacz też: IRL KRAKÓW.
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

    Pozdrawiam Ciebie i WSZYSTKICH
    Amanda KERR, Barcelona

    OdpowiedzUsuń