Przepis na risotto podaję po moich modyfikacjach przepisu źródłowego. Płyny dodawałam "na oko" - ich ilości w moim przepisie są orientacyjne, proponuję dopasować ilość bulionu i wina do preferowanej przez siebie konsystencji risotto.
Składniki:
(dla 2 osób)
- 3/4 szklanki ryżu Arborio
- 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego
- szklanka białego, wytrawnego wina lub białego, wytrawnego wermutu
- 1 bulwa kopru włoskiego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki ziaren kopru włoskiego
- 1 suszona papryczka chilli
- sok i starta skórka z 1 pomarańczy
- sok i starta skórka z 1 pomarańczy
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki startego Parmezanu
- 2 łyżki ricotty
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Przygotowanie:
Bulwę kopru włoskiego umyć, pokroić w cienkie plasterki, pozostawiając zielone części do dekoracji. Ząbek czosnku obrać z łusek, pokroić w cienkie plasterki. Ziarenka kopru włoskiego zmielić w młynku. W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojony koper włoski, czosnek i zmielone ziarenka kopru, przyprawić solą i pieprzem, dusić na niedużym ogniu, pod przykryciem ok. 20 minut.
W międzyczasie rozgrzać w garnku połowę masła, dodać pokrojoną cebulę, smażyć kilka minut, aż zmięknie. Dodać ryż, smażyć minutę, mieszając, a następnie dodać wino i kontynuować smażenie, mieszając. Gdy wino wyparuje, dodać część gorącego bulionu, sól, pieprz, startą skórkę z pomarańczy i połowę papryczki chilli zmielonej w młynku (połowę pozostawić do dekoracji). Zmniejszyć ogień i gotować risotto, podlewając od czasu do czasu kolejnymi partiami bulionu.
Gdy ryż będzie w połowie ugotowany, dodać podduszony koper włoski oraz sok z pomarańczy i gotować, aż ryż będzie dostatecznie miękki, a następnie wyłączyć ogień, dodać resztę masła, ricottę i połowę parmezanu, wymieszać, przykryć garnek pokrywą i pozostawić na 2 minuty, a następnie od razu podawać, posypując resztą Parmezanu, mielonego chilli i przybierając posiekaną zieleniną.
też jadałam do tej pory koper tylko gdzieś, ale muszę koniecznie coś z nim pokombinować bo lubię ten smaczek :)
OdpowiedzUsuńPyzo, ja też lubię ten smaczek - koniecznie muszę jeszcze sięgnąć po to warzywo w swojej kuchni.
UsuńBrzmi pysznie, z chęcią się skuszę :)
OdpowiedzUsuńKamilo, zachęcam, mnie to risotto bardzo smakowało.
UsuńHaniu! Twoje risotto mnie zachwyciło! Z pewnością spróbuję:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię!
Aniu, cieszę się, że się spodobało.
Usuńbrzmi ciekawie, intrygująco nawet, chyba nigdy nie jadłam fenkułu (a?), a może raz kiedys, ale smaku nie pamiętam
OdpowiedzUsuńAgo, fenkuł/koper włoski ma lekko anyżkowy smak. Ciekawa jestem, czy by Ci smakował.
UsuńUwielbiam risotto, więc chętnie bym zjadła talerz Twojego na obiad :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie, tym bardziej że kopru włoskiego nie próbowałam
OdpowiedzUsuń