12 października 2014

Jaglany krupnik z kurkami i jarmużem



Dziś przedstawiam moją wariację na temat krupniku - z kurkami i jarmużem. Ugotowałam ją już dwa razy i bardzo mi smakowała - jest pożywna i rozgrzewająca, idealna zupa na jesień. Ta wersja jest ekspresowa - z dodatkiem kiełbasy. Myślę, że smakowałby jeszcze lepiej, gdyby ugotować ją na mięsie - następnym razem ugotuję w tej wersji.


Składniki:
(4 porcje)

- 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
- 1 duży kawałek dobrej jakości kiełbasy
- 1 cebula
- 200 g kurek
- 6 ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 2 marchewki obrane i pokrojone w plasterki
- 2 litry wrzącej wody
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego utłuczonego w moździerzu
- świeżo mielony pieprz czarny
- szczypta ostrej papryki lub pieprzu cayenne
- sól
 - 4 łodygi jarmużu



Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzać oliwę lub olej. Kiełbasę pokroić w plasterki, dodać do garnka, podsmażyć. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Dodać oczyszczone kurki, podsmażyć, aż się lekko zrumienią. Dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę, opłukaną kaszę i zalać wodą. Dodać liście laurowe, pozostałe przyprawy oraz sól według smaku. Gotować ok. 20 minut na średnim ogniu.

W międzyczasie umyć jarmuż, oberwać liście, łodygi odrzucić. Liście jarmużu posiekać. Dodać do zupy i gotować jeszcze ok. 5 minut.


Przepis własny  inspirowany klasyczną zupą kuchni polskiej.

4 komentarze:

  1. Zupełnie nowe, ciekawe oblicze krupniku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy przepis, koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z chęcią spróbowałabym takiej zupy :-)
    pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń