Składniki:
(4 porcje)
- 0,5 kg dyni
- 1 słodki ziemniak średniej wielkości
- 1 średnia cebula
- 4 plasterki świeżego imbiru obranego i drobno posiekanego
- 2 łyżki oliwy
- świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
- litr bulionu warzywnego lub wody
- 1 małe opakowanie kremowego serka naturalnego (koziego lub krowiego)
- trochę soli do smaku
- trochę świeżo zmielonego pieprzu kolorowego lub czarnego
- trochę świeżych listków kolendry lub mięty
Przygotowanie:
Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Słodkiego ziemniaka i cebulę obrać i również pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i imbir, smażyć kilka minut, dodać pokrojonego słodkiego ziemniaka i dynię, zalać ciepłym bulionem lub wodą, dodać sok z pomarańczy, przyprawy, gotować aż warzywa zmiękną, a następnie zmiksować. Po zmiksowaniu gotować jeszcze przez chwilę, mieszając, aby krem nabrał aksamitnej konsystencji.
Podawać z dodatkiem niewielkiej ilości kremowego serka (ok. łyżeczki na porcję) oraz świeżych ziół - kolendry lub mięty.
Przepis własny.
Chętnie spróbowałabym tej zupy, bo przepadam za wszelkimi zupami z dyni, a nie próbowałam jej jeszcze w duecie ze słodkim ziemniakiem. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńFuchsio, dynia i słodki ziemniak to bardzo udany duet. Zachęcam do spróbowania. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńHaniu - Kasiu! Czy Ty wiesz, jak ja lubię Twoje zupy...? Buziaki! ;)
OdpowiedzUsuńKasiu, bardzo mnie to cieszy. Ja Twoje też lubię, nie tylko zupy zresztą. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńtaką zupkę z przyjemnością bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńsprobowalam, byla bardzo smaczna :) swietny przepis!
OdpowiedzUsuń