28 sierpnia 2013

Sałatka z arbuza, ogórków i fety


Dotychczas znałam sałatkę z arbuza i fety. Niedawno, poszukując przepisów z ogórkami, natknęłam się w sieci na połączenie arbuz + ogórki + feta. Spodobała mi się taka rozszerzona wersja sałatki. Długo nie trwało, żebym skusiła się wypróbowanie tego połączenia. Efekt zachwycił mnie. Jest to pyszna, orzeźwiająca i chrupiąca sałatka na lato - o tej porze roku mogłabym ją jeść codziennie.

Od siebie dodałam jako składnik świeżą werbenę cytrynową, która ma cudowny aromat i wspaniały, orzeźwiający smak, idealnie komponujący się z pozostałymi składnikami sałatki. W Warszawie można kupić świeżą werbenę u Pana Ziółko. W przypadku jej braku proponuję dodać świeżą miętę.



Pomysł na dodanie do sałatki ziaren sezamu podchwyciłam od Oli, autorki bloga Fotografia od kuchni, która przyrządziła sałatkę z arbuza z dodatkiem sezamu na lipcowy piknik Warszawskich Blogerów Kulinarnych.


Składniki:
(4 porcje)

- 1 kg arbuza
- 2 ogórki szklarniowe lub 8 małych, gruntowych
- 100 g oryginalnego, greckiego sera feta
- 2 łyżeczki ziaren białego sezamu
- 2 łyżeczki ziaren czarnego sezamu
- 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- łyżka posiekanej świeżej werbeny cytrynowej (można zastąpić świeżą miętą)
- łyżka posiekanej świeżej kolendry 
- szczypta soli
- trochę świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- 16 czarnych oliwek

Przygotowanie: 

Przed rozpoczęciem przygotowania sałatki arbuz i ogórki powinny zostać schłodzone w lodówce.

Arbuza obrać, pozbawić pestek, pokroić w kostkę. Ogórki obrać, pokroić w kostkę. W przypadku ogórków szklarniowych i większych gruntowych dobrze jest wykroić pestki.

Ziarna sezamu uprażyć delikatnie na suchej patelni. Ser feta rozkruszyć lub rozgnieść delikatnie widelcem.

Pokrojonego arbuza i ogórki wymieszać z posiekanymi ziołami, oliwą, uprażonym sezamem, świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą soli. Sałatkę posypać pokruszoną fetą i udekorować oliwkami.

Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.


Przepis dodaję do akcji "Zielnik Kuchenny" na Durszlaku i Mikserze Kulinarnym.

Zielnik Kuchenny 2013

7 komentarzy:

  1. pyszna grecka klasyka, pamiętam pierwszy raz jak ja zobaczyłam w programie Nigelli jaki to był dla mnie szok połączenia smaków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie połączenie arbuza i fety też kiedyś zaskoczyło, gdy po raz pierwszy spróbowałam.

      Usuń
  2. Apetyczna, choć gdybym ją w domu podała, to... musiałabym zjeść ją sama, bo u nas kuchnia tradycyjna (co nie znaczy, że tłusta, ciężka i kaloryczna) króluje, a taka sałatka to już "wynalazek".

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja niedawno szukałam werbeny. Bezskutecznie. Zastąpiłam melisą i też pasowało :-)
    Fajna, świeża sałatka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Sama nie wpadałbym na takie połączenie, ale muszę przyznać, iż brzmi fantastycznie!

    Zapraszam do siebie (a w zasadzie do nas ;) ):
    http://aandjcookbook.blogspot.com/

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. a próbowaliście koktajlu z arbuza?

    http://mieszak.pl/6573


    pozdrawiam
    Julek

    OdpowiedzUsuń