21 kwietnia 2013

Klopsiki z bakłażana


Gdy natknęłam się na ten przepis, wiedziałam, że to coś dla mnie i że szybko go wypróbuję. Tak też się stało. Bardzo lubię bakłażany i przepis mnie nie zawiódł - klopsiki z tego warzywa bardzo mi smakowały.

Składniki:
(4 porcje)

- 2 bakłażany pokrojone w kostkę
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- kilka łyżek oliwy
 - garść czarnych oliwek bez pestek
- duża garść świeżej bazylii
- łyżka octu balsamicznego
- 1 nieduża cytryna
- kilka łyżek oliwy
- świeżo zmielony pieprz czarny
- szczypta mielonego chilli
- sól morska
- szklanka bułki tartej

Przygotowanie:


Na  średnim ogniu rozgrzać dużą patelnię, dodać trochę oliwy, cebulę, czosnek i bakłażany, przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć, mieszając, aż zmiękną. Skropić sokiem z cytryny i dodać startą skórkę.

Podsmażone bakłażany z cebulą i czosnkiem umieścić w blenderze, dodać oliwki, chilli, ocet balsamiczny, bułkę tartą i rozdrobnić. 

Dodać posiekaną bazylię i doprawić solą i pieprzem. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodać trochę oliwy, jeśli zbyt rzadka, dodać trochę tartej bułki.

Z przygotowanej masy uformować klopsiki. Usmażyć na złoto na rozgrzanej oliwie.

Podawać z makaronem spaghetti w sosie pomidorowym. Można podać także w chlebkach z dodatkiem sosu tzatziki lub hummusu.



Przepis dodaję do akcji "Klopsiki i pulpety II" na Durszlaku oraz na Mikserze Kulinarnym.

Klopsiki i pulpety II


15 komentarzy:

  1. co za cudowny pomysł... serio :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klopsiki z bakłażana to dla mnie zupełna nowość! Od razu zaplanowałam do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bee, dla mnie to też była nowość i podobnie jak Ty od razu zaplanowałam do wypróbowania, gdy natknęłam się na przepis.

      Usuń
  3. Wyglądają zupełnie jak mielone z mięsa, można by się pomylić :) Muszą być bardzo smaczne, bakłażan jest przecież przepyszny sam w sobie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Są superowe, jeszcze takich nigdzie nie widziałam i też sobie zapisuję do zrobienia, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszystko co bakłażanowe,:). Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. porcja na ruszcik zawsze cieszy, mmmm co za ulga

    OdpowiedzUsuń
  7. Warzywne klopsiki muszą być idealne ;) Zapamiętuję i muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysl na mojego ukochanego bakłażana!! Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha wyszły, tylko trochę się rozpadały mi :C ale genralnie w smaku mistrzostwo, zapomnialam o bakłażanie na jakiś czas, teraz wraca e zdwojoną siłą :D ej a widziałyscie wogole tą akcje www.mojanowafigura.pl/blogerki ? Pomyślalam, że może was zainteresuje taki wyjazd :)

    buziaki i gotujcie dalej <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Super wygląda:D Bakłażany są rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń