18 sierpnia 2009

Sałatka z bobem
















Składniki:
- bób
- boczek wędzony
- pomidorki koktajlowe
- sałata lodowa
- czarne oliwki
- ser feta - najlepiej grecki
- świeża mięta
- olej
- oliwa z oliwek
- balsamico
- musztarda
- sól, pieprz

Bób ugotować (gotować niezbyt długo, aby się nie rozgotował), ostudzić, obrać. Boczek pokroić na cienkie plasterki, usmażyć na niewielkiej ilości oleju na chrupiąco, ostudzić na kawałku ręcznika papierowego, pokroić na mniejsze kawałki. Sałatkę lodową umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na pół. Oliwki odsączyć, pokroić w plasterki. Listki mięty posiekać. Wymieszać składniki sałatki. Polać sosem vinaigrette zrobionym z oliwy, balsamico, musztardy, soli i pieprzu.

5 komentarzy:

  1. Dlaczego kazdy talerz wypelniony jest jak dla gornika, co wrocil z roboty? Jesz 3 porcje zamiast jednej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka została sfotografowana na imprezie, w której uczestniczyło kilkanaście osób - talerz widoczny na zdjęciu wylądował później na stole i częstowali się z niego wszyscy goście czyli to, co widoczne na zdjęciu nie było przeznaczone tylko dla mnie, lecz dla większej grupy ludzi.

    OdpowiedzUsuń
  3. a czy to rzeczywiscie takie wazne jak duza porcja na talerzu? wazna zawartosc, a z tego co zaobserwowalam do tej pory nieraz godna wyprobowania ;) pozdrawiam Autorke

    OdpowiedzUsuń
  4. Choć tu trochę niewegetariańsko, widzę pełno ciekawych pomysłów, które z łatwością mogę zwegetarianizować, na przykład ta sałatka jest super, ja z tym bobem za bardzo nie wiem, co począć, a tu proszę, już mam rozwiązanie :-) O a tam widzę tego tosta z brie, buraczkami i gruszką, też ciekawe, już tam lecę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Veggie, cieszy mnie, że mimo iż mój blog nie jest wegetariański, znalazłaś także coś ciekawego dla siebie. Muszę przyznać, że ostatnio coraz częściej jadam potrawy bezmięsne. Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.

    OdpowiedzUsuń