Składniki:
- świeży szpinak
- melon
- szynka parmeńska lub hiszpańska
- borówki amerykańskie
- maliny (opcjonalnie)
- orzeszki pinii
- polewa balsamiczna (można kupić np. w dziale spożywczym Marks&Spencer)
Szpinak umyć, osuszyć, odciąć łodyżki. Liście porwać na mniejsze kawałki, ułozyć na talerzu. Melona obrać, usunąć pestki, pokroić, zawinąć w kawałki szynki, ułożyć na szpinaku, udekorować umytymi borówkami i ewentualnie malinami, polać delikatnie polewą balsamiczną, posypać orzeszkami pinii uprażonymi na suchej patelni.
Brzmi wspaniale, pewnie będzie pyszna, ale.. ja bym jej nie tknęła .... :-( Te orzeszki wyglądają jak larwy robali ....
OdpowiedzUsuńNie należę do gatunku "ludzi obrzydliwych", ale tu miałam od razu jednoznaczne skojarzenie.
Może czymś innym posypać tę sałatkę?
Można po prostu zrezygnować z posypywania orzeszkami.
OdpowiedzUsuńHaniu, wygląda przepysznie. Powiedz, gdzie zaopatrujesz się w orzeszki pinii, bo nie wszędzie można je dostać :(
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
bellaszka.
Orzeszki pinii kupuję na bazarze. Niestety są drogie - 150 zł/kg czyli za 10 dkg wychodzi 15 zł, ale warto je kupić i dodawać po trochu - uatrakcyjniają bardzo smak dań kuchni włoskiej i sałatek.
OdpowiedzUsuń