18 sierpnia 2009

Sałatka ze szpinakiem, szynką parmeńską i owocami



Składniki:
- świeży szpinak
- melon
- szynka parmeńska lub hiszpańska
- borówki amerykańskie
- maliny (opcjonalnie)
- orzeszki pinii
- polewa balsamiczna (można kupić np. w dziale spożywczym Marks&Spencer)

Szpinak umyć, osuszyć, odciąć łodyżki. Liście porwać na mniejsze kawałki, ułozyć na talerzu. Melona obrać, usunąć pestki, pokroić, zawinąć w kawałki szynki, ułożyć na szpinaku, udekorować umytymi borówkami i ewentualnie malinami, polać delikatnie polewą balsamiczną, posypać orzeszkami pinii uprażonymi na suchej patelni.

4 komentarze:

  1. Brzmi wspaniale, pewnie będzie pyszna, ale.. ja bym jej nie tknęła .... :-( Te orzeszki wyglądają jak larwy robali ....
    Nie należę do gatunku "ludzi obrzydliwych", ale tu miałam od razu jednoznaczne skojarzenie.
    Może czymś innym posypać tę sałatkę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Można po prostu zrezygnować z posypywania orzeszkami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Haniu, wygląda przepysznie. Powiedz, gdzie zaopatrujesz się w orzeszki pinii, bo nie wszędzie można je dostać :(

    pozdrawiam,
    bellaszka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Orzeszki pinii kupuję na bazarze. Niestety są drogie - 150 zł/kg czyli za 10 dkg wychodzi 15 zł, ale warto je kupić i dodawać po trochu - uatrakcyjniają bardzo smak dań kuchni włoskiej i sałatek.

    OdpowiedzUsuń