31 sierpnia 2009

Risotto z kurkami



Składniki:
- ryż arborio
- kurki
- szynka w plasterkach
- boczek wędzony w plasterkach
- cebula
- masło
- ser włoski, np. parmezan, grana padano, pecorino itp. lub polski odpowiednik (dobrze sprawdza się oscypek)
- orzeszki pinii - opcjonalnie
- trochę posiekanej natki pietruszki - opcjonalnie
- sól, pieprz
- bulion
- zielony groszek mrożony - opcjonalnie

Kurki umyć, osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać pokrojony w kostkę boczek i szynkę, podsmażyć, następnie dodać pokrojone kurki i smażyć kilka minut, dodać do tego suchy ryż - na 1-2 osoby dodaję 1/3 szklanki ryżu. Zalać wszystko wrzącym bulionem tak, aby ryż był dobrze pokryty. Można dorzucić garsć zielonego groszku, ale nie jest to konieczne. Dziś zrobiłam risotto bez groszku i wydaje mi się, że smakowalo lepiej, bo smak kurek był bardziej wyczuwalny. Przyprawić solą, pieprzem. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia, aż ryż będzie miękki, od czasu do czasu mieszając i o ile potrzeba, podlewając bulionem. Pod koniec gotowania dodać jeszcze trochę masła i wymieszać danie. Posypać startym serem startym i ewentualnie orzeszkami pinii uprażonymi na suchej patelni i/lub posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. To jest proste? To ja jestem prosty cham;-) dede

    OdpowiedzUsuń
  2. Strasznie to kaloryczne. Też robię risotto z kurkami ale używam tylko 1 łyżeczki masła, nie daję boczku i sera, a risotto jest wspaniałe.
    Haniu, myślac o odchudzaniu powinnas odchudzić swoje przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję za sam pomysł założenia takiego bloga! Tyle pysznych i atrakcyjnie wyglądających potraw tutaj znalazłam.
    Mam nadzieję, że będę miała okazję ugotować je komuś baaaardzo szczególnemu:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    Jak będziecie miały czas i ochotę, zapraszam również do mnie..
    http://czy-potrafie-tak-zyc.blog.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapewniam, że to jest proste.

    Boczku i sera nie dodaję dużo - tylko trochę na smak. Masła w sumie też z umiarem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba podlewac rosolem, nie woda.

    OdpowiedzUsuń
  6. Risotoo gotowane pod przykryciem? J
    Jeszcze duzo musisz sie nauczyc. Zmien tytul na ryz z grzybami.

    OdpowiedzUsuń
  7. Haniu, swietne danie. Akurat dla takiej szczuplej osobki jak Ty.

    OdpowiedzUsuń