Dziś zapraszam na makaron ze szparagami, awokado i szynką parmeńską. Danie jest pyszne i lekkie. Szczególnie przyjemnie smakują chrupkie szparagi. Należy je krótko gotować, aby nie straciły chrupkości. Zachęcam do wypróbowania przepisu - jest idealny na ciepły, majowy dzień.
Składniki:
(4 porcje)
- 500 g makaronu (u mnie tagliatelle)
- pęczek zielonych szparagów
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 cytryny
- 100 g szynki parmeńskiej
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- sól
- pieprz czarny świeżo zmielony
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 łyżki oliwy - opcjonalnie
- 50 g świeżo startego parmezanu
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej, wrzącej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Awokado obrać, pokroić w duże kawałki, skropić sokiem z cytryny.
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, obrać, pokroić ukośnie na 4 części. Wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą, gotować przez 2 minuty. Odcedzić i opłukać pod zimną, bieżącą wodą, aby zapobiec odbarwieniu. Odstawić na bok.
Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać.
Orzeszki piniowe delikatnie uprażyć na suchej patelni. Zdjąć z patelni, odstawić na bok.
Ugotowany makaron odsączyć, włożyć z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodać szparagi, awokado, szczypiorek, orzeszki pinione, szynkę porwaną palcami na małe kawałki, przyprawić pieprzem, wymieszać. Można od razu podawać, posypując startym serem lub najpierw przesmażyć krótko na rozgrzanej oliwie (ok. 2-3 minut), a następnie posypać serem i podawać.
Przepis własny. Dodaję go do akcji "Uwielbiam szparagi" na Durszlaku.
Haniu,
OdpowiedzUsuńpysznie!
I gdyby było ,ciężkie' też bym chciała spróbować.
Szparagi wygrywają!
Amber, zachęcam do spróbowania tego połączenia składników - mnie bardzo przypadło do gustu. Pozdrawiam!
UsuńWygląda bosko, i jeszcze w ulubionych przeze mnie zieleniach :)
OdpowiedzUsuńWczoraj pierwszy raz jadłam szparagi i się w nich zakochałam! Muszę spróbować przygotować taki makaron :) Brzmi i wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńPyszności! Moje smaki i do tego mój ulubiony makaron. Wspaniałe, letnie danie.
OdpowiedzUsuńSerdeczne pozdrowienia,
E.
no i właśnie podsunęłaś mi pomysł na obiad ze szparagami i szynka. wygląda to rewelacyjnie...
OdpowiedzUsuńwszystkie dodatki - najlepsze jakie tylko mogą być :)
OdpowiedzUsuńProste, a jak pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńSuper :) Bardzo mi się podoba ten przepis i to połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
fajny pomysł. Szparagów nigdy nie za wiele :)
OdpowiedzUsuńOj, za dużo klikania :P Powyższy komentarz brzmiał: "Podobny będzie dziś u mnie - tzn. zamiast awokado będzie pesto ;)" Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńprzepyszna prostota :) chociaż składniki nie lada wytrawne :)
OdpowiedzUsuńJuż wiem co dziś zrobię na obiado-kolacje :)
OdpowiedzUsuńKocham makaron w każdej postaci! Nigdy nie brakuje pomysłu, co by do niego dodać, Twoja wersja też bardzo mi się podoba, muszę ją wypróbować :)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło, jeśli zajrzysz do mnie: dariawkuchni.blogspot.com :)
Pyszny pomysł na obiad:) I wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie, serio
OdpowiedzUsuń