26 maja 2013

Makaron ze szparagami, awokado i szynką parmeńską



Dziś zapraszam na makaron ze szparagami, awokado i szynką parmeńską. Danie jest pyszne i lekkie. Szczególnie przyjemnie smakują chrupkie szparagi. Należy je krótko gotować, aby nie straciły chrupkości. Zachęcam do wypróbowania przepisu - jest idealny na ciepły, majowy dzień.


Składniki:
(4 porcje)

- 500 g makaronu (u mnie tagliatelle)
- pęczek zielonych szparagów
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 cytryny
- 100 g szynki parmeńskiej
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- sól
- pieprz czarny świeżo zmielony
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 łyżki oliwy - opcjonalnie
- 50 g świeżo startego parmezanu

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej, wrzącej wodzie wg przepisu na opakowaniu.

Awokado obrać, pokroić w duże kawałki, skropić sokiem z cytryny.

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, obrać, pokroić ukośnie na 4 części. Wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą, gotować przez 2 minuty. Odcedzić i opłukać pod zimną, bieżącą wodą, aby zapobiec odbarwieniu. Odstawić na bok.

Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać.

Orzeszki piniowe delikatnie uprażyć na suchej patelni.  Zdjąć z patelni, odstawić na bok.

Ugotowany makaron odsączyć, włożyć z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodać szparagi, awokado, szczypiorek, orzeszki pinione, szynkę porwaną palcami na małe kawałki, przyprawić pieprzem,  wymieszać.  Można od razu podawać, posypując startym serem lub najpierw przesmażyć krótko na rozgrzanej oliwie (ok. 2-3 minut), a następnie posypać serem i podawać. 


Przepis własny. Dodaję go do akcji "Uwielbiam szparagi" na Durszlaku.


16 komentarzy:

  1. Haniu,
    pysznie!
    I gdyby było ,ciężkie' też bym chciała spróbować.
    Szparagi wygrywają!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, zachęcam do spróbowania tego połączenia składników - mnie bardzo przypadło do gustu. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Wygląda bosko, i jeszcze w ulubionych przeze mnie zieleniach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj pierwszy raz jadłam szparagi i się w nich zakochałam! Muszę spróbować przygotować taki makaron :) Brzmi i wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! Moje smaki i do tego mój ulubiony makaron. Wspaniałe, letnie danie.

    Serdeczne pozdrowienia,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  5. no i właśnie podsunęłaś mi pomysł na obiad ze szparagami i szynka. wygląda to rewelacyjnie...

    OdpowiedzUsuń
  6. wszystkie dodatki - najlepsze jakie tylko mogą być :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Proste, a jak pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  8. Super :) Bardzo mi się podoba ten przepis i to połączenie smaków :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. fajny pomysł. Szparagów nigdy nie za wiele :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj, za dużo klikania :P Powyższy komentarz brzmiał: "Podobny będzie dziś u mnie - tzn. zamiast awokado będzie pesto ;)" Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. przepyszna prostota :) chociaż składniki nie lada wytrawne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Już wiem co dziś zrobię na obiado-kolacje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham makaron w każdej postaci! Nigdy nie brakuje pomysłu, co by do niego dodać, Twoja wersja też bardzo mi się podoba, muszę ją wypróbować :)
    Będzie mi bardzo miło, jeśli zajrzysz do mnie: dariawkuchni.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszny pomysł na obiad:) I wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda obłędnie, serio

    OdpowiedzUsuń