16 czerwca 2013

Kuskus ze szparagami


W mojej kuchni królują obecnie szparagi. Korzystam z sezonu na nie, gotując nowe dania. Przypomniało mi się, że to warzywo jest popularne w Niemczech i dlatego postanowiłam tym razem poszukać inspiracji na stronach niemieckojęzycznych. Na stronie Brigitte.de trafiłam na ciekawą kolekcję 66 dań ze szparagami. Było w czym wybierać. Przejrzałam wszystkie przepisy z tej kolekcji i zaznaczyłam spośród nich kilka, które najbardziej przypadły mi do gustu. Wszystkich pewnie nie uda mi się wypróbować w tym sezonie, ale może przynajmniej część z dań uda mi się w najbliższych dniach ugotować. Kilka dni temu zrobiłam Rösti (placek ziemniaczany) z gulaszem z indyka, szparagów i pieczarek inspirowany tym przepisem (indyka dodałam od siebie). Danie było pyszne, ale niestety nie uwieczniłam go na zdjęciach, dlatego na blogu na razie się nie pojawi - mam nadzieję, że kiedyś to nadrobię, gdy ugotuję je jeszcze raz.

Dziś prezentuję kolejne z wypróbowanych przeze mnie dań ze wspomnianej powyżej kolekcji przepisów. Jest to kuskus ze szparagami podany z jogurtem naturalnym z dodatkiem świeżej mięty. Może być samodzielnym daniem wegetariańskim lub ewentualnie dodatkiem do mięsa. Przepis, na którym bazowałam, pochodzi ze strony Brigitte.de.

Składniki:
(4 porcje)

- 250 g kuskusu
- szklanka bulionu warzywnego 
(można wykorzystać do ugotowania go odłamane, stwardniałe końcówki szparagów)
- pęczek zielonych szparagów
- 1/2 puszki ciecierzycy
- 2 łyżki oliwy
- sól
- świeżo zmielony pieprz czarny
30 g migdałów w płatkach lub słupkach
- 2 łyżki rodzynek koryntek
- 1/4 łyżeczki Sambal oelek
- garść listków świeżej mięty
- 200 g jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego
- szczypta mielonego chili lub mielonej ostrej papryki
- szczypta mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżki soku cytrynowego

Przygotowanie:

Kuskus umieścić w salaterce i zalać gorącym bulionem. Odstawić na 5 minut, a następnie wymieszać widelcem.

Migdały w płatkach lub słupkach uprażyć lekko na suchej patelni, mieszając, aby się nie przypaliły.

Rodzynki sparzyć na sicie gorącą wodą.

Jogurt wymieszać z listkami mięty pokrojonymi w cienki paseczki, sokiem z cytryny, odrobiną soli, mielonego chili lub ostrej papryki i kminu rzymskiego.

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić w małe kawałki lub w grubsze plasterki (moje szparagi były bardzo cienkie, dlatego pokroiłam je w kilkucentymetrowe kawałki). Ciecierzycę odsączyć z zalewy na sicie i przepłukać wodą. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej krótko, na dużym ogniu pokrojone szparagi, dodać ciecierzycę i także podsmażyć. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Do szparagów i ciecierzycy dodać kuskus, migdały, rodzynki i Sambal oelek. Smażyć chwilę, mieszając.

Podawać z dodatkiem przygotowanego sosu jogurtowego.



16 komentarzy:

  1. 66 przepisów na szparagi! Będzie w czym wybierać, dzięki Haniu :-) Kuskus wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się ucieszyłam, gdy znalazłam tę bogatą kolekcję przepisów ze szparagami, tym bardziej, że wiele z nich jest ciekawych i nowych dla mnie zarazem.

      Usuń
  2. Haniu, piękne zdjęcia.
    szparagi lubię bardzo, a ta ilość przepisów jest powalająca!
    miło było znów się spotkać u Grzegorza na warsztatach. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmelitko, dziękuję za miłe spotkanie na warsztatach.

      Usuń
  3. Wygląda mega aromatycznie! Dodaje Pani Bloga do ulubionych. Przeglądając go dziś znalazłam wiele inspiracji :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mój blog się spodobał. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Bardzo fajny pomysł na szparagi, w takiej wersji jeszcze nie próbowałam, a brzmi mega smacznie. Jeszce są u nas szparagi, więc chętnie zrobię je inaczej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, szkoda, ze strona w j. niemieckim, ktorego ja za grosz nie pojmuje i nawet z tyranslatorem mi ciezko.
    Danie zapowiada sie ciekawie, dla mnie takie typowo lunchowe. Dziwny ten dodatek sambal oelek, chyba bardziej harrisa by tu pasowala.
    A u mnie dzisiaj byl makaron ze szparagami, tez wykorzystuje sezon, ale troche zdjec ucieklo, kiedy mialam zepsuty aparat.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie harissa bardziej by pasowała niż sambal oelek - może ten, kto wymyślił przepis, boi się ostrzejszych smaków. Ja dodałam trochę sproszkowanej harrisy do sosu (zamiast chili).

      Usuń
  6. Szparagi teraz chyba przewodzą w większości kuchni dlatego z taką chęcią szukam ciekawych pomysłów

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziś trafiłam do Ciebie przez zupełny przypadek. Spodobało mi się, więc...zostaję:-).
    Miłego weekendu!:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droczilko, miło mi, że Ci się u mnie spodobało. Pozdrawiam!

      Usuń
  8. ależ tu smakowicie, chyba zostanę na dłużej ;)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. I ja bawiłam się z kuskusem ostatnio, smaczny ze szparagami;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Twoje przebija z ww bloga .Pycha !

    OdpowiedzUsuń