10 maja 2014

Szparagi zapiekane z szynką, pomidorkami i jajkiem



Pomysł na prezentowane dziś danie przyszedł mi do głowy w trakcie oglądania jednego z odcinków polskiej wersji programu Hell's Kitchen. Obserwowałam na ekranie zmagania uczestników programu z przyrządzaniem dań z jaj i naszła mnie ogromna ochota na jajo w jakiejś wypasionej, przepysznej wersji. Miałam akurat w domu świeżutkie, zielone szparagi i dobrej jakości szynkę westfalską i doszłam do wniosku, że będą one idealnym towarzystwem dla jaja. Postanowiłam połączyć te 3 składniki i upiec je w indywidualnym naczynku do zapiekania z przykryciem. Po zapieczeniu posypałam posiekanym szczypiorkiem. Danie okazało się przepyszne. Zrobiłam je w międzyczasie już 3 razy, bo bardzo przypadło mi do gustu. Za drugim i trzecim razem dodałam także przekrojone na pół pomidorki daktylowe, które uatrakcyjniają potrawę nie tylko smakowo, ale przede wszystkim pod względem wizualnym - pięknie komponują się kolorystycznie z zielonymi szparagami i żółtkiem. Polecam na weekendowe śniadanie. Myślę, że gdyby na dnie naczynia ułożyć ugotowane w mudurkach i pokrojone w plasterki ziemniaki, mogłoby z tego wyjść udane danie obiadowe (przetestuję taką wersję następnym razem).



Składniki:
(1 porcja)

- trochę masła lub oliwy do wysmarowania formy
- 6 - 8 zielonych szparagów (zależnie od ich grubości)
- 1 plaster szynki długodojrzewającej (u mnie westfalska)
- 3 pomidorki daktylowe
- 1 jajo
- sól i pieprz czarny mielony do smaku
- trochę posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą lub masłem. Szparagi dokładnie umyć, w szczgólności głowki, gdyż czasem kryją się w nich ziarenka piasku. Odłamać i odrzucić stwardniałe końcówki szparagów, pozostałą część pokroić ukośnie na 4 części i ułożyć na dnie naczynia, główki odkładając na bok. 

Szynkę porwać palcami na mniejsze kawałki, ułożyć w naczyniu na szparagach. Następnie po bokach naczynia ułożyć główki szparagów i pomidorki przekrojone na pół, pozostawiając po środku wgłębienie na jajo. Wbić jajo, oprószyć solą i pieprzem.

Naczynie przykryć pokrywą, wstawić do piekarnika, piec ok. 10-15 minut (do czasu ścięcia białka). Po upieczeniu posypać potrawę posiekanym szczypiorkiem. Podawać z tostami lub grzankami.


Przepis własny. Dodaję go do akcji "Szparagi 2014" na Durszlaku.

Szparagi

3 komentarze: