W ten sposób przygotowuje kalafiora moja mama. Tak przyrządzony jest u nas samodzielnym daniem kolacyjnym. Jeśli ktoś potrzebuje dodatków, może podać go z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem.
Składniki:
(dla 2-4 osób w zależności od wielkości kalafiora)
- 1 kalafior
- kilka plastrów w miarę chudego wędzonego boczku
- 2 łyżki masła lub ilość wg uznania
- 4 łyżki tartej bułki lub ilość wg uznania
- sól
- mielony pieprz czarny
- posiekana natka pietruszki - opcjonalnie
Przygotowanie:
Kalafiora umyć, odciąć głąb i liście, podzielić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie lub na parze - polecam ten drugi sposób, gdyż kalafior gotowany na parze nie rozpada się i nie wydziela niemiłego zapachu, co ma miejsce podczas gotownaia w wodzie. Jeśli jednak gotujesz w wodzie, po ugotowaniu kalafiora należy go odsączyć na sicie lub durszlaku.
Boczek wędzony pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać na średnim ogniu masło, podać pokrojony boczek, podsmażyć do lekkiego zrumienienia, dodać bułkę tartą, zrumienić, a następnie dodać ugotowanego kalafiora, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać, smażyć kilka minut, mieszając. Od razu podawać. Można posypać posiekaną natką pietruszki.
pyszny pomysł na kalafiora.
OdpowiedzUsuńdobrze że jest bułka tarta, bo to dla mnie ulubiony dodatek do kalafiora:)) ps. piękny ten zielony talerzyk:)
OdpowiedzUsuńAsiejo, cieszę się, że pomysł się podoba i zachęcam do spróbowania.
OdpowiedzUsuńGoh, ja też lubię kalafiora w połączeniu z tartą bułką; boczek wędzony fajnie zaostrza smak. Talerzyk z Home&You - niestety z jednej z wcześniejszych kolekcji i już nie do kupienia nad czym ubolewam, bo chętnie dokupiłabym jeszcze coś z tej serii.
Pozdrawiam Was!
Wieki całe nie jadłam kalafiora z bułką:) Ale w wersji z boczkiem to dla mnie nowość.
OdpowiedzUsuńH, w moim rodzinnym domu tak właśnie przyrządzony kalafior czasami pojawiał się na stole.Mi zastępował całe danie.Pyszny!
OdpowiedzUsuńAniu, spróbuj, może przypadnie Ci do gustu.
OdpowiedzUsuńAmber, u mnie tak przyrządzony kalafior stanowi właśnie całe danie.
Pozdrawiam Was!
Z bułęczka uwielbiam, ale z boczkiem to dla mnie nowość - a że boczek uwielbiam, na pewno spapuguję przy okazji. Pozdrowienia dla Mamy:)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła takie danie na kolacje :)
OdpowiedzUsuńDla mnie boczuś do kalafiora to także nowość. Będę musiała spróbować. Dziękuję za ten przepis, bo przypomniałam sobie, że kalafiora już daaawno nie jadłam. Mam na niego chrapkę. Z boczkiem :)
OdpowiedzUsuńNo i u nas bez boczku zawsze! A szkoda z boczkiem musi smakować rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Mamy zawsze mają najlepsze pomysły! Uwielbiam kalafiora, ale zawsze z jajkiem i bułką. Nie próbowałam jeszcze w ten sposób :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie. Robię kalafior na wiele sposobów, bo bardzo go lubię, ale czegoś podobnego jeszcze nie jadłam...
OdpowiedzUsuńPomysłowe
Mama twierdzi, że sama wymyśliła taką wersję kalafiora - muszę przyznać, że jest udana. Rzadko jadam kalafiora przyrządzonego inaczej, bo takiego bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam odwiedzających!
Oj tak trzeba wypróbować, na samą myśl robię się głodna :-)Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńZ pewnością wypróbuję, jak dla mnie nowośc.. ciekawe jak smakuje..
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Witam Pani Haniu-Kasiu :)
OdpowiedzUsuńŚwietne te Pani pomysły są, przeczytałam i przepis wygląda całkiem fajnie, właśnie zabieram się za jego przyrządzanie :)A blog bardzo fajny, wspaniała jest Pani ze tak dzielnie wszytko opisuje :)
Pozdrawiam Panią :)
Zrobiłaś mi smaka na całego
OdpowiedzUsuńManorio, Biedrono spróbujcie koniecznie kalafiora w takiej wersji - zachęcam do tego.
OdpowiedzUsuńAlejo57, dziękuję za miłe słowa. Mam nadzieję, że danie smakowało.
Kulinarne Smaki, cieszę się, że przepis pobudził Twój apetyt :-))
Pozdrawiam Was!
Z boczkiem, ze też nigdy nie wpadłam na ten dodatek! Brzmi super!
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenia muszę spróbować
OdpowiedzUsuńZ bułką tartą owszem ale z boczkiem jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuń