11 sierpnia 2012

Kawior z pieczonych bakłażanów i papryki




Niedawno, podczas robienia zakupów w jednym z supermarketów, wpadła mi w ręce ulotka z przepisem Roberta Makłowicza na kawior z pieczonych bakłażanów i papryki. Od razu wiedziałam, że jest to przepis dla mnie - bardzo lubię wszelkie przekąski z warzyw. Gdy tylko zaopatrzyłam się w potrzebne składniki, zrobiłam użytek z przepisu, nieco go modyfikując, gdyż nie jadam czosnku w surowej postaci - zastąpiłam go pieczonym. Olej słonecznikowy zastąpiłam oliwą. Dodałam więcej orzechów włoskich niż w przepisie oryginalnym, w którym przewidziano tylko 2 sztuki. Warto dodać ich nieco więcej, bo bardzo dobrze komponują się z pieczonymi warzywami i uatrakcyjniają smak przekąski. Z przymusu musiałam zastąpić  natkę pietruszki bazylią, gdyż zapomniałam kupić tej pierwszej.

Kawior z bakłażana najlepiej smakuje z dodatkiem pieczywa opiekanego na grillu lub w tosterze.


Składniki:
(6-8 porcji)

- 2 średnie bakłażany
- 3 różnokolorowe papryki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1/2 pęczka natki pietruszki
(zastąpiłam bazylią)
- 1 duży, dojrzały pomidor
- kilka orzechów włoskich wyłuskanych i posiekanych
- 100 g bułgarskiego sera owczego w typie fety lub oryginalnej, greckiej fety
- sól
- trochę świeżo zmielonego pieprzu czarnego


Przygotowanie:

Papryki, bakłażana i ząbki czosnku umieścić w nagrzanym piekarniku i piec, aż całkiem zmiękną (skórka może się trochę przypalić).

Upieczone warzywa zawinąć w folię aluminiową , odstawić na kilka minut. Papryki obrać ze skóry, pozbawić pestek i drobno posiekać. Czosnek obrać z łusek i dodać do papryki. Bakłażany przekroić wzdłuż, wybrać miąższ i drobno posiekać, skrapiając sokiem z cytryny, aby nie ściemniał, a następnie dodać do papryki i czosnku. 

Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę, usuwając pestki. Dodać do pozostałych warzyw wraz z posiekaną natką. Dodać oliwę, delikatnie posolić, przyprawić pieprzem i wymieszać.  Posypać pokruszonym lub startym serem oraz posiekanymi orzechami. 

Podawać na zimno z pieczywem opieczonym na grillu lub w tosterze.




Inspiracja: przepis Roberta Makłowicza zmodyfikowany przeze mnie. Dodaję go do akcji "Warzywa psiankowate 2012" na Durszlaku.

15 komentarzy:

  1. Podobnie dodalabym wiecej orzechow bo lubie orzechowy posmak w takich daniach.bardzo fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i niezwykle apetyczne zdjęcia. Sam przepis godny wypróbowania;)

    OdpowiedzUsuń
  3. intrygująca nazwa przepisu i bardzo ciekawe modyfikacje. widzę, że nie jestem jedyną fanką warzyw ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Haniu,

    ta przekąska wygląda niezwykle apetycznie!
    Szkoda, że nie robiliśmy jej na naszych warsztatach :)

    Pozdrawiam weekendowo,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  5. Przeczytałam listę składników, obejrzałam zdjęcia i jestem pewna, że taki smak może się tylko kojarzyć z wakacjami na południu Europy i ze słońcem u nich :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie! Też lubię wszelkiego rodzaju warzywne przekąski, na pewno wypróbuję. Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam zupę z zapiekanych warzyw: bakłażan, papryka, pomidor, cukinia... Więc i to powinno mi smakować. Chyba niedługo się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No i mam listę zakupów na jutro!

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się ten przepis. Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smacznie wygląda i zdjęcia są piękne!:)) Ja jakiś czas temu znalazłam właśnie na jednej z tych ulotek przepis na buraki pieczone z miętą i mam straszną ochotę na nie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pysznie, więc z pewnością wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam ochotę na takie cudo:-) Czyli z bakłażana wykorzystany jest tylko środek,a skóra już nie, jak dobrze zrozumiałam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzeno, dobrze zrozumiałaś, skórę w tym wypadku się wyrzuca.

      Usuń
    2. Dziękuję, na pewno wypróbuję:-)

      Usuń