1 kwietnia 2011

Fattoush - sałatka libańska


Sałatkę Fattoush jadłam niedawno w libańskiej restauracji Fenicja w Warszawie. Tak mi smakowała, że postanowiłam przyrządzić ja w domu. W Fenicji jest ona serwowana w liściu sałaty lodowej - spodobał mi się ten sposób podania. Składniki trochę zmieniłam - zrezygnowałam z marchewki, która była w składzie restauracyjnej wersji sałatki, dodałam natomiast pomidory, których w Fenicji nie dodają. Przejrzałam też kilka przepisów na tę sałatkę w Internecie - w wielu z nich występuje cebula. Choć ją lubię, tym razem z niej zrezygnowałam. Nie chciałam, aby jej wyrazisty smak zdominował smaki pozostałych składników, w szczególności świeżych ziół. Polecam tę sałatkę jako dodatek do dań bliskowschodnich. Myślę, że często będzie gościć na moim stole. Składniki można zmieniać według własnych upodobań. Najważniejsze, aby znalazły się w niej: świeży ogórek, świeża mięta, podpieczona na chrupko, połamana na drobne kawałki pita, oliwa i sok z cytryny. U mnie nie może też zabraknąć świeżej, czerwonej papryki, którą bardzo lubię, ale to już kwestia indywidualnych upodobań. W przepisach na tę sałatkę występuje także sumak - przyprawa popularna w kuchni tureckiej i arabskiej, którą można kupić w sklepach z żywnością orientalną. Tym razem jej nie dodałam - zrobię to przy najbliższej okazji.

Składniki:
(dla 4 osób)
- 1 świeży, długi ogórek
- 1 małe opakowanie pomidorów koktajowych
- 1 pęczek rzodkiewek
1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 chlebek pita
- 4 liście sałaty lodowej
- szczypta soli
- świeżo mielony pieprz czarny
- szczypta sumaku - opcjonalnie

Przygotowanie:
Ogórka obrać, przekroć wzdłuż na 4 części, wyciąć pestki, pokroić w średniej wielkości kostkę. Pomidorki koktajowe pokroić w ćwiartki, paprykę w niedużą kostkę. Z rzodkiewek odciąć liście i ogonki i pokroić w średnią kostkę. Pitę podpiec na grillu na chrupko i porwać na drobne kawałeczki. Do pokrojonych warzyw dodać posiekane zioła, skropić oliwą i sokiem z cytryny, doprawić delikatnie solą, pieprzem i ewentualnie sumakiem, wymieszać. Wypełnić sałatką liście sałaty lodowej i tuż przed podaniem posypać kawałkami podpieczonej pity.



9 komentarzy:

  1. Świetny pomysł z tą sałatą, wyglada jak miseczka (moja mama ma zresztą taką liściową salaterkę:)). A Fenicję wspominam z rozmarzeniem

    OdpowiedzUsuń
  2. Ago, mnie się też bardzo spodobał pomysł podania sałatki w liściu sałaty, tym bardziej, że tę naturalną miseczkę fajnie się chrupie wraz z pozostałymi składnikami.

    Fenicję pewnie jeszcze nie raz odwiedzę, aby spróbować innych dań.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tej sałatki jeszcze nie próbowałam, wygląda apetycznie, więc najwyższy czas :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Izko, zachęcam do spróbowania - sałatka smakuje rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Samo zdrowie :) aż rękę wyciąga do monitora

    OdpowiedzUsuń
  6. fajnie podana i bardzo apetyczna:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki fajny pomysł, żeby sałatke podac w sałacie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sałateczki sałateczki.. chętnie je jadam! ;-) Twoją chętnie bym skonsumowała ;-)

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadałam jeszcze nic z kuchni libańskiej, a ta sałatka brzmi zachęcajaco.

    OdpowiedzUsuń