17 września 2017

Placuszki owsiane z owocami


Placuszki owsiane z owocami są moim ulubionym daniem śniadaniowym, jeśli mam ochotę na śniadanie na słodko. Usmażone placuszki polewam syropem klonowym lub innym syropem, który mam akurat w domu, np. daktylowym lub z agawy, a następnie, dla przełamania słodyczy syropu, obkładam owocami o kwaskowym smaku. Najlepiej, aby były to owoce mieszane, ze 2-3 rodzaje - dzięki temu śniadanie będzie bardziej kolorowe i urozmaicone. Do obłożenia placuszków sprawdzają się pomarańcze pokrojone w plasterki (to mój ulubiony dodatek), truskawki, kiwi, maliny, jeżyny, borówki amarykańskie, a jeśli komuś uda się kupić, świetna jest też jako dodatek marakuja. Owoce są też w środku placuszków, a mianowicie pokrojone w kawałki banan i gruszka, które miękną podczas smażenia i nadają placuszkom słodki smak. Zamiast gruszki można użyć w sezonie jesiennym dużych, dojrzałych śliwek - na poniższe proporcje składników wystarczą 2 szt. i dobrze, jeśli uda się je obrać ze skórki. Jeśli któregoś z podanych niżej składników komuś by akurat brakowało, np. jagód goji czy nasion chia, można go spokojnie pominąć - placuszki też będą smaczne. Można też poeksperymentować z dodaniem czegoś od siebie, ja np. czasem dodaję, jeśli mam w domu, trochę poppingu z amarantusa czy nasion konopii.

Konsystencja masy powinna być dość gęsta, przy zbyt rzadkiej konsystencji placuszki mogą rozpadać się podczas smażenia. W razie potrzeby konsystencję można dopracować, dodając nieco więcej mąki, jeśli masa byłaby zbyt rzadka lub mleka, jeśli byłaby za gęsta. Raz zrobiłam takie placuszki z dodatkiem mąki owsianej zamiast pszennej - w takiej wersji trudniej się je smażyło, trochę rozpadały się podczas smażenia. Dodatek mąki pszennej dobrze robi konsystencji. 

Z podanej poniżej ilości składników wychodzi ok. 12 placuszków.

Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 i 1/2 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżki otrębów owsianych
- łyżeczka siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki nasion chia
- 1 jajo kurze
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta kardamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 nieduży banan obrany ze skórki i pokrojony w grube półplasterki
1/2 gruszki obrana, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w grubą kostkę
- łyżeczka jagód goji
- 1/2 łyżki suszonej żurawiny grubo posiekanej
- 1/2 łyżki rodzynek grubo posiekanych
- 2 daktyle pozbawione pestek i grubo posiekane
- masło klarowane lub olej do smażenia

Do podania:
- syrop klonowy lub daktylowy lub z agawy
- owoce o kwaskowym smaku, np. pomarańcze, kiwi obrane i pokrojone w plasterki, maliny, jężyny, borówki amarykańskie, truskawki, marakuja

Przygotowanie:
W wysokim naczyniu umieścić płatki owsiane, mąkę, otręby, jajo, sodę oczyszczoną, nasiona siemienia lnianego i chia, przyprawy, mleko i krótko zblendować lub zmiksować tak, aby tylko trochę rozdrobnić płatki owsiane, ale masa nie była całkiem gładka. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. 

Na patelni rozgrzać masło klarowane lub olej, nakładać porcje masy łyżką stołową (1 łyżka na 1 placuszek) i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Placuszki bardzo szybko się smażą, należy smażyć na niezbyt mocnym ogniu - im mniej brązowe, tym smaczniejsze.

Podawać polane syropem  i obłożone świeżymi owocami.


Przepis własny.

2 komentarze:

  1. mniam, uwielbiam takie weekendowe śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, jak dawno Cię tu nie było, fajnie że znowu jesteś :-)

    OdpowiedzUsuń