17 września 2017

Placuszki owsiane z owocami


Placuszki owsiane z owocami są moim ulubionym daniem śniadaniowym, jeśli mam ochotę na śniadanie na słodko. Usmażone placuszki polewam syropem klonowym lub innym syropem, który mam akurat w domu, np. daktylowym lub z agawy, a następnie, dla przełamania słodyczy syropu, obkładam owocami o kwaskowym smaku. Najlepiej, aby były to owoce mieszane, ze 2-3 rodzaje - dzięki temu śniadanie będzie bardziej kolorowe i urozmaicone. Do obłożenia placuszków sprawdzają się pomarańcze pokrojone w plasterki (to mój ulubiony dodatek), truskawki, kiwi, maliny, jeżyny, borówki amarykańskie, a jeśli komuś uda się kupić, świetna jest też jako dodatek marakuja. Owoce są też w środku placuszków, a mianowicie pokrojone w kawałki banan i gruszka, które miękną podczas smażenia i nadają placuszkom słodki smak. Zamiast gruszki można użyć w sezonie jesiennym dużych, dojrzałych śliwek - na poniższe proporcje składników wystarczą 2 szt. i dobrze, jeśli uda się je obrać ze skórki. Jeśli któregoś z podanych niżej składników komuś by akurat brakowało, np. jagód goji czy nasion chia, można go spokojnie pominąć - placuszki też będą smaczne. Można też poeksperymentować z dodaniem czegoś od siebie, ja np. czasem dodaję, jeśli mam w domu, trochę poppingu z amarantusa czy nasion konopii.

Konsystencja masy powinna być dość gęsta, przy zbyt rzadkiej konsystencji placuszki mogą rozpadać się podczas smażenia. W razie potrzeby konsystencję można dopracować, dodając nieco więcej mąki, jeśli masa byłaby zbyt rzadka lub mleka, jeśli byłaby za gęsta. Raz zrobiłam takie placuszki z dodatkiem mąki owsianej zamiast pszennej - w takiej wersji trudniej się je smażyło, trochę rozpadały się podczas smażenia. Dodatek mąki pszennej dobrze robi konsystencji. 

Z podanej poniżej ilości składników wychodzi ok. 12 placuszków.

Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 i 1/2 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżki otrębów owsianych
- łyżeczka siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki nasion chia
- 1 jajo kurze
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta kardamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 nieduży banan obrany ze skórki i pokrojony w grube półplasterki
1/2 gruszki obrana, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w grubą kostkę
- łyżeczka jagód goji
- 1/2 łyżki suszonej żurawiny grubo posiekanej
- 1/2 łyżki rodzynek grubo posiekanych
- 2 daktyle pozbawione pestek i grubo posiekane
- masło klarowane lub olej do smażenia

Do podania:
- syrop klonowy lub daktylowy lub z agawy
- owoce o kwaskowym smaku, np. pomarańcze, kiwi obrane i pokrojone w plasterki, maliny, jężyny, borówki amarykańskie, truskawki, marakuja

Przygotowanie:
W wysokim naczyniu umieścić płatki owsiane, mąkę, otręby, jajo, sodę oczyszczoną, nasiona siemienia lnianego i chia, przyprawy, mleko i krótko zblendować lub zmiksować tak, aby tylko trochę rozdrobnić płatki owsiane, ale masa nie była całkiem gładka. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. 

Na patelni rozgrzać masło klarowane lub olej, nakładać porcje masy łyżką stołową (1 łyżka na 1 placuszek) i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Placuszki bardzo szybko się smażą, należy smażyć na niezbyt mocnym ogniu - im mniej brązowe, tym smaczniejsze.

Podawać polane syropem  i obłożone świeżymi owocami.


Przepis własny.

21 komentarzy:

  1. mniam, uwielbiam takie weekendowe śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, jak dawno Cię tu nie było, fajnie że znowu jesteś :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają strasznie apetycznie i zdrowo! Przepis porywam, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis. Jak będzie trochę czasu po świętach to muszę koniecznie go wypróbować :)
    Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego na święta :)
    __________________
    dolce gusto

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha to wygląda, już wiem co jutro zjem na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis. Wygląda to bardzo pysznie. Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetycznie i zdrowo, to co lubię najbardziej. Jeszcze dziś spróbuję wypróbować ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na śniadanie do tego zdrowe i bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I takie posiłki pochwalam, wspaniały przepis który sobie zachowam na pewno.
    Powodzenia w blogowaniu! Dietetyk Flejsza

    OdpowiedzUsuń
  10. Super jest ten przepis, po prostu go uwielbiam, od paru dni jadam je na śniadanie i serdecznie polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Coś takiego na śniadanie to dobra opcja. Wykorzystam chyba nawet dziś ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten blog jeszcze żyje?

    OdpowiedzUsuń
  13. Loving the info on this website , you have done outstanding job on the blog posts.

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo dobre są takie placki owsiane a owoce można dołożyć jakie się lubi i jakie się chce, polecam właśnie każdemu spróbować tego przepisu bo ja próbowałem wielokrotnie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Placki wyglądają apetycznie. Rewelacyjnie, że został udostępniony przepis, ponieważ wiele osób będzie mogło go wykorzystać oraz przekonać się do płatków owsianych.

    OdpowiedzUsuń
  16. Hmm musi być dobre, jak dla mnie idealna pozycja na śniadanie, na pewno przetestuję w najbliższym czasie , na pewno jest to pożywne danie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie placuszki na pewno są bardzo smaczne, ostatnio testowałem budyń owsiany i powiem szczerze że był naprawdę wyborny, na pewno przetestuję , fajna alternatywa do pracy zamiast chleba np.

    OdpowiedzUsuń
  18. Super przepis! Uwielbiam takie weekendowe śniadania które wyglądają strasznie apetycznie i zdrowo! Wspaniały przepis który sobie zachowam na pewno. Miłego dnia życzę!

    OdpowiedzUsuń
  19. W tygodniu niestety nie mam czasu na przygotowywanie takich śniadań, chyba że wieczorem i wtedy biorę sobie do pracy, ale w weekendy najczęściej robię takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo lubię owsiankę :) Dużo ciekawych rzeczy idzie z niej robić i często z niej korzystam. Tego przepisu nie znałem, ale na pewno sprawdzę niebawem i dam znać czy mi wyszło. Czekamy na kolejne przepisy, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń