16 stycznia 2012

Pesto sycylijskie z ricottą i świeżymi pomidorami


Czasem, gdy chcę szybko coś zjeść, zdarza mi się sięgnąć po gotowe pesto ze słoika, najbardziej jednak lubię przygotowane samodzielnie. Gdy mam więcej czasu, jak wczoraj, robię domowe pesto. Moje ulubione to genueńskie, ale miałam ochotę na odmianę i przygotowałam sycylijskie w wersji ze świeżymi pomidorami i ricottą. Smakowało bardzo ciekawie.


Składniki:
(4 porcje)

- 1/2 kg pomidorów
(u mnie śliwkowe)
- 150 g sera ricotta
- 50 g orzeszków pinii
- 150 ml oliwy
- 100 g tartego parmezanu
- pęczek bazylii
- trochę świeżo zmielonego pieprzu
- szczypta soli

do podania:
ulubiony makaron ugotowany wg przepisu na opakowaniu

Przygotowanie:

Pomidory umyć, przekroić na pół, wykroić szypułki, ścisnąć każdą połówkę, aby pozbyć się soku i pestek. Pokroić w mniejsze kawałki. Liście bazylii umyć i osuszyć. Pomidory, bazylię, ser ricotta, parmezan, orzechy, czosnek i oliwę rozdrobnić przy użyciu blendera lub miksera. Po zmiksowaniu przyprawić solą i pieprzem. Podawać z jako sos do makaronu. 

Jeśli sos nie zostanie zużyty od razu w całości, można go przechowywać do 2 dni w lodówce, najlepiej w szklanym pojemniku.

Przepis pochodzi z tej strony.

30 komentarzy:

  1. Haniu,to danie zjadłabym teraz z rozkoszą!
    Poniedziałek nie należy do moich ulubionych dni...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, polecam to danie na dobre rozpoczęcie tygodnia.

      Usuń
  2. Takie pyszne pesto byłoby chyba również świetne jako pasta do chleba! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogłoby być dobre i do pieczywa, choć myślę, że do tego celu jeszcze lepsza byłaby wersja z suszonymi pomidorami.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Potwierdzam, rzeczywiście było pyszne.

      Usuń
  4. Jestem fanką różnego rodzaju past i pesto, więc każda propozycja inna od tradycyjnego pesto z bazylii i pesto z suszonych pomidorów mnie zachwyca (chociaż te klasyczne też wielbię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam podobnie, dlatego cieszę się, że odkryłam tę wersję.

      Usuń
  5. Zapachniało Sycylią.. spiralki na talerzu kuszą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, że można poczuć przez chwilę sycylijski klimat, jedząc takie danie.

      Usuń
  6. Nie robiłam jeszcze domowego, ale to Twoje brzmi cudownie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaigo, zachęcam do zrobienia domowego pesto - jest o niebo lepsze od kupnego, niezależnie od wersji.

      Usuń
  7. A ja odkąd nauczyłam się robić pesto w domu, to nie kupuję w sklepie :)
    A Twoje danie wygląda kusząco! Widzę, że sztućce służą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domi, nie dziwię Ci się, że nie ciągnie Cię do sięgania po sklepowe pesto, bo domowe jest o niebo lepsze.

      Tak. bardzo polubiłam ten zestaw sztućców. Fajna pamiątka z miłego, wspólnego gotowania. Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Pesto to wspaniała sprawa - i rzeczywiście, żadne kupne nie umywa się do domowego. To prezentowane przez Ciebie musi być pyszne, składniki o tym świadczą.

    OdpowiedzUsuń
  9. I jeszcze pytanie: w jaki sposób ustawiłaś na blogu, że w komentarzach jest opcja odpowiedzenia na konkretny komentarz? Szukałam i nie mogę znaleźć gdzie coś takiego ustawić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Shinju, nie ustawiałam tej opcji - pojawiała się kilka dni temu samoistnie; widocznie Blogger wprowadził modyfikację. Zauważyłam, że pojawia się ona tylko na tych blogach, na których jest wybrana opcja komentowania bezpośrednio pod postem a nie w oddzielnym okienku. Proponuję zmienić zmienić opcję miejsca zamieszczania komentarzy na bezpośrednio pod postem.

      Usuń
  10. PS.W ustawieniach komentarzy do wyboru są następujące miejsce formularza komentarzy:
    - Cała strona
    - Okno wyskakujące
    - Osadzony pod postem

    Trzeba wybrać ostatnią opcję - osadzony pod postem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję :) Zmieniłam tą opcję i już mam :)

      Usuń
  11. to mówiłaś, że kiedy mogę wpaść na taką pyszną pastę?

    OdpowiedzUsuń
  12. Haniu, wygląda przepysznie. Jestem sobie w stanie wyobrazić jak cudnie to musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko, danie było smakowite. Polecam i pozdrawiam! Do zobaczenia wkrótce :-))

      Usuń
  13. Rewelacyjny pomysł, chętnie wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Na takie pyszności zawsze się pieszę:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudownie zawinięty makaron! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. A mnie rzuciły się w oczy śliczne sztucce i piękny talerz!

    OdpowiedzUsuń