7 listopada 2010

Ogórek w occie po tajsku (Ahjaad)


Prosta, tajska sałatka, która może być podana jako dodatek do dania. Dzięki dodatkowi octu można ją przechować przez kilka dni w lodówce.

Składniki:
(2 porcje)

- 1 długi, świeży ogórek
- 2 szalotki
(zamiennie 1 średnia czerwona cebula)
1/3 filiżanki octu winnego lub ryżowego
1/3 filiżanki wody
1/4 filiżanki cukru
1 papryczka chili (opcjonalnie)

Ogórek (część skórki obieram, część zostawiam) pokroić w ćwierćplasterki, obrane szalotki, względnie cebulę, w cienkie półplasterki, papryczkę chili w plasterki. Pominęłam papryczkę, bo nie jestem zwolenniczką zbyt ostrych smaków. Zamiast niej dodałam niewielką ilość pasty chili, aby tylko trochę zaostrzyć smak sałatki. Zamiennie można dodać sproszkowanego chili.

Ocet (użyłam winnego) wymieszać z wodą i cukrem, zalać składniki sałatki, wymieszać, schłodzić w lodówce.

Przepis pochodzi ze strony thaitable.com.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz