12 grudnia 2009

Ryż ze szpinakiem po grecku


Uwielbiam to danie - jest zdrowe, lekkie, szybkie i proste w przygotowaniu i jak dla mnie pyszne, ale pewnie nie wszystkim może odpowiadać, bo niektórzy nie lubią szpinaku.


Składniki:
- szpinak (świeży lub mrożony w formie kulek)
- ryż
- cebula
- czosnek
- koperek
- olej lub oliwa do smażenia
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz, ewentualnie kostka rosołowa zamiast soli


Cebulę pokroić w kostkę, czosnek pokroić drobno, podsmażyć razem na niewielkiej ilości oleju lub oliwy. Dodać do tego suchy ryż (na 1 osobę biorę niepełny kubeczek do espresso) i pokrojony w paski szpinak (kilka kępek, jeśli świeży lub kilka kulek mrożonego), smażyć przez chwilę, mieszając, przyprawić solą, pieprzem i/lub rozkruszoną kostką rosołową. zalać przegotowaną wodą, aby składniki były nią pokryte, przykryć patelnię pokrywą i gotować na  małym ogniu, aż ryż będzie miękki, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodać posiekany koper, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, wymieszać i po chwili podawać. W ten sposób przygotowany ryż ze szpinakiem może być dodatkiem do mięsa lub ryby, bądź samodzielnym daniem.

7 komentarzy:

  1. Nie wszyscy lubią ryż. Ja uznaję go tylko w zupie pomidorowej lub na słodko - ze śmietaną, jabłkami i cynamonem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjecie, oglednie mowiac, malo apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szpinak po ugotowaniu nigdy, albo niezwykle rzadko wygląda apetycznie. Ale smak wynagradza wygląd.

    OdpowiedzUsuń
  4. jestem pod wrażeniem bloga - super praktyczne i fajne przepisy! Zapraszam do siebie!

    Jagienka

    www.sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. MOZE I NIE WYGLADA APETYCZNIE ALE FAKTYCZNIE BUKIET SMAKU WYNAGRADZA WYGLAD. COS PRZEPYSZNEGO

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja od 3 lat mieszkajac w Grecji nigdy tego nie jadlam-bo nie lubialam.Az do dzis-jest dobre i zawiera malo kalorii a do tego jest zdrowe i naprawde mozna sie tym najesc.

    OdpowiedzUsuń