Składniki:
(2 porcje)
- 20 dkg zielonej fasolki szparagowej
- 1 niewysuszony kabanos
- 2 czerwone cebule
- 5 dkg migdałów
- 2 łyżeczki cukru (użyłam trzcinowego)
- 4 łyżeczki octu winnego
- łyżeczka masła
- łyżeczka oliwy
- łyżeczka oleju
- sól, pieprz czarny
- rozmaryn suszony
Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, usuwając końcówki, ugotować na parze lub we wrzątku na półtwardo. Cebulę pokroić w półplasterki. Rozgrzać patelnię, dodać łyżeczkę oliwy i masła, pokrojoną cebulę, posolić, popieprzyć do smaku, dodać rozmaryn i smażyć na małym ogniu do miękkości (ok. 20-25 minut). Na 5 minut przed końcem smażenia dodać 2 łyżeczki cukru i 2 łyżeczki octu winnego i razem przesmażyć. Migdały (w dowolonej formie: w całości, w płatkach lub słupkach) delikatne uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni. Kabanosa pokroić ukośnie w plasterki, usmażyć na chrupko na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Wymieszać składniki sałatki, skropić 2 łyżeczkami octu winnego. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli ktoś woli wersję wegetariańską, może zrezygnować z dodania kabanosa.
Polecam - jeśli ktoś ma możliwość - oprócz warzyw z własnego ogródka kabanosy od zaufanego masarza, który robi prawdziwe mięsa i wędliny (to coś innego, niż te przygotowywana na masową skalę). Choć na pewno również koszt takiego produktu będzie wyższy - tak zwane "coś za coś":)
OdpowiedzUsuńWoooow, smakowicie wygląda. Aż zrobię, a efektami się podzielę ^^ Mam nadzieje, że tym razem danie mi wyjdzie zgodnie z założeniami, bo z tym to różnie bywa, jeśli o mnie chodzi.;) Pozdrawiam pysznie ;*
OdpowiedzUsuńPrzepis kusi oryginalną recepturą.
OdpowiedzUsuń