21 lipca 2010

Sałatka śródziemnomorska

Miałam w domu bakłażana, cukinię i ogromną ochotę, aby przyrządzić na bazie tych warzyw sałatkę. Zaczęłam kombinować, z czym mogłabym je połączyć i tak oto powstało następujące zestawienie.


Składniki:
- 1 nieduży bakłażan
- 1 nieduża cukinia
- 4 ząbki czosnku
- 100 g sera feta
- garść listków świeżej mięty
- trochę oliwy lub oleju do smażenia
- opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego
- sól, pieprz

Bakłażana i cukinię pokroić w nieduże kawałki, czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinię oleju lub oliwy, dodać pokrojone warzywa, delikatnie przyprawić solą (można ewentualnie w ogóle zrezygnować z dodawania soli ze względu na dodatek fety), pieprzem i smażyć na niewielkim ogniu do lekkiego zrumienienia. Usmażone warzywa ostudzić, dodać pokrojoną w kostkę fetę (użyłam sera Patros z ziołami śródziemnomorskimi), posiekaną miętę i jogurt, a następnie wymieszać składniki. Sałatka wyszła pyszna - mięta dodała jej orzeźwiającego smaku. Akurat ta sałatka bardziej smakowała mi od razu po przyrządzeniu niż po schłodzeniu jej w lodówce (próbowałam zaraz po zrobieniu i na drugi dzień).

7 komentarzy:

  1. podoba mi się ta sałatka! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo letnia sałatka. Z pewnością pyszna. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne barwy. tak lekko i zarazem smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Skoro my nie zawsze możemy pojechać w tereny śródziemnomorskie, to niech "Śródziemnomorze" przybędzie do nas:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiało być pyszne! Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda świetnie. uwielbiam sałatki. Sama rzadko mam czas je robić, ale urywam się na lunche z pracy do restauracji Green Patio. Jeśli jesteście lub będziecie w Warszawie, to zajrzyjcie! Mniam

    OdpowiedzUsuń
  7. Lekko, smacznie i zdrowo. Pyszna :D

    OdpowiedzUsuń