Meksykański dip guacamole jest z pewnością dobrze znany osobom interesującym się kulinariami, ale podam tu przepis, bo być może zaglądają tu osoby, które dopiero uczą się gotować. Guacamole jest przyrządzane na wiele różnych sposobów - podam swój ulubiony przepis.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 pomidor
- 1 cebula
- trochę listków świeżej kolendy lub 1-2 gałązki natki pietruszki
- sok z połowy cytryny lub limonki
- 1 mała, ostra papryczka
- sól, pieprz
Awokado musi być dojrzałe. Kupując je, można sprawdzić, czy jest dojrzałe, lekko naciskając skórkę palcami - da się wyczuć, czy jest twarde czy miękkie. Nie może mieć na skórce ciemnych plam, które oznaczają, że jest przejrzałe i nie nadaje się już do spożycia. Owoc przekroić na pół, usunąć pestkę, pokroić w kostkę, a następnie rozgnieść widelcem lub zmiksować. Od razu skropić sokiem z cytryny, bo szybko ciemnieje. Pomidora sparzyć wrzątkiem, pokroić w drobną kostkę, usuwając szypułkę i pestki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kolendrę lub natkę pietruszki drobno posiekać. Papryczkę w ilości według własnych preferencji smaokowych pokroić w cienkie paseczki - ja nie dodaję całej, ale tylko mały kawałek, bo lubię średnio ostre dania. Wymieszać wszystkie składniki, przyprawić solą i pieprzem i od razu podawać. Dip może być dodatkiem do dań meksykańskich. Dobrze smakuje z nachos czyli chipsami kukurydzianymi. Ostatnio w jednym z programów na temat odchudzania widziałam przepis na zdrową przekąskę z guacamole, które rozsmarowywano na liściach sałaty lodowej i zwijano je w ruloniki. Ja jem ten dip albo sam, albo jako dodatek do dań zamiast surówki.
Wspaniałe guacamole, zrobiłam dzisiaj. Obiło mi się o uszy, że zapiekałaś rybę z pesto. Czy mogłabyś uchylić rąbka tajemnicy i podać przepis.
OdpowiedzUsuńOczywiście, że uchylę rąbka tajemnicy - przepis niebawem.
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie za przepis, na pewno wykorzystam go. Uwielbiam pesto własnej roboty, a jego połączenie z rybą...mmmm .
OdpowiedzUsuń