Składniki:
(4 porcje)
- 1 duży płat żeberek
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki sosu hoisin
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego sherry
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1/4 szklanki przegotowanej wody
(do polewania mięsa w trakcie pieczenia)
Przygotowanie:
Przyrządzić marynatę, mieszająć sos sojowy, sos hoisin (użyłam gotowego - do kupienia w sklepach z żywnością azjatycką), ketchup, wino ryżowe lub sherry, cukier trzcinowy, miód i drobno posiekany czosnek. Żeberka pokroić w kawałki, umieścić w naczyniu do zapiekania, zalać marynatą, przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na noc.
Następnego dnia rozgrzać piekarnik do temperatyry 170 st. C, na dolnym poziomie piekarnika umieścić nieduże naczynie żaroodporne wypełnione częściowo wodą, na wyższym odkryte naczynie z żeberkami. Piec, aż żeberka będą miękkie (ok. godziny), polewając od czasu wodą i marynatą, w której zanurzone jest mięso. Bardzo smaczne, polecam!
Żeberka przyrządziłam w oparciu o przepis ze strony Chinesefood.about.com. Dodaję go do akcji Ireny i Andrzeja "Z Widelcem po Azji" na Durszlaku.
Choć jestem świeżo po śniadaniu, to takim żeberkom bym się z pewnością nie oparł;-)
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze przed śniadaniem i szybko muszę je zjeść, bo sama, jak patrzę na te żeberka, czuję się głodna. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCo mam powiedzieć ja (?) skoro chciałaby dusza do Raju ale nad-kilogramy nie "puszczaju".
OdpowiedzUsuńA ja nie jem mięsa, ale to jest punkt obowiązkowy na wszystkich letnich grillach, na jakie jeżdżę ze znajomymi :)
OdpowiedzUsuńTadeuszu, ostatnio prawie nie jem wieprzowiny, bo też chcę zrzucić trochę kilogramów, ale od czasu do czasu robię odstępstwo, np., aby zjeść takie pyszne żeberka.
OdpowiedzUsuńKuchareczko, żeberka z grilla na świeżym powietrzu smakują jeszcze lepiej, bo letnie grillowanie ma swój niepowtarzalny urok.
Pozdrawiam Was!
Wspaniałe danie!
OdpowiedzUsuńJeśli te żeberka smakują tak, jak wyglądają to muszą smakować bosssko.:)
Na jedno to bym się skusiła nie bacząc na nic.:)
Cudowne żeberka.
OdpowiedzUsuńCzy ty w ogóle gotujesz coś lokalnego, tj. po polsku? :)
Lekka, smakują równie dobrze, jak wyglądają.
OdpowiedzUsuńLashqueen, prawie nie gotuję dań kuchni polskiej - czasem tylko nachodzi mnie, aby zjeść coś typowo polskiego, np. kotleta mielonego czy schabowego. Polskie dania przygotowuję też na święta. Ostatnio było zabawnie, bo gościłam u siebie na obiedzie mamę i dwoje przyjaciół - trzeba było widzieć ich miny, gdy serwowałam przygotowane dania, które były dnia nich zupełnie nowe.
Wspaniałe. Barwa sosu przepiękna:)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne muszą być:)
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie, żeberek nie jadłam kilka lat, kiedyś robiłam żeberka wg Nigeli - ale te Twoje zachęcają, aby po jedno sięgnąć :-)
OdpowiedzUsuńJakie smakowite te żeberka! Wyglądaja dokładnie tak jak tutaj - czyli jeszcze chwilowo w Azji :-)
OdpowiedzUsuńO Matulu!
OdpowiedzUsuńMam zeberkowa traume z dziecinstwa i nie jadlam juz jakies 20 lat, ale ostatnio postanowilam sie przelamac po zeberkach pokazanych przez Pania Serwusowa a te Twoje utwierdzaja mnie w przekonaniu, ze probe trzeba podjac szybko.
Piekne!
u la la - wyglądają absolutnie rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam żeberka,a Twoje wyglądają megasmakowicie:)))
OdpowiedzUsuńThiesso, żeberka zamarynowane na azjatycką nutę z pewnością nie będą Ci przypominały smakiem tych z dzieciństwa. Myślę, że by Ci smakowały.
OdpowiedzUsuńMalwinno, cieszę się, że się podobają.
Ago, były megasmakowite i nie zostało po nich śladu.
Pozdrawiam Was!
Ojej! Jaki piękny kolor! ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
ooooo jak ja dawno nie jadłam żeberek Dosłownie całe wieki
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglądają, będę musiała kiedyś zrobić. Lubię do czasu do czasu żeberka o egzotycznym smaku, zwłaszcza z kuchni azjatyckiej.
OdpowiedzUsuńFakt, żeberka wyglądają przeapetycznie, ale to i tak nie moja bajka.
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak przyrządzane żeberka, są takie kruche, aromatyczne i wręcz klejące:)
OdpowiedzUsuńSuper żebereczka
OdpowiedzUsuń