16 grudnia 2010

Deser z tapioki i persymony


Tapioka to produkt skrobiowy otrzymywany z manioku. Występuje w postaci mąki używanej do zagęszczania sosów lub granulatu, z którego przyrządza się desery. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, jest pozbawiona cholesterolu. Perełki tapioki można gotować w wodzie lub mleku. Niektóre rodzaje tapioki wymagają uprzedniego namoczenia - należy zwrócić uwagę na instrukcję gotowania na opakowaniu. Wypróbowałam zarówno sposób z wcześniejszym namoczeniem kuleczek w wodzie, jak i bez. Ten drugi sposób bardziej przypadł do gustu - nienamoczoną tapiokę wrzuciłam na gotującą się wodę. Zrobiłam też próbę z gotowaniem perełek w mleku kokosowym, ale ten sposób zupełnie się nie sprawdził - perełki rozgotowały się, a deser zrobił się zbyt kleisty. Zrobiłam trzy podejścia według trzech różnych metod i dopiero za trzecim razem perełki wyglądały po ugotowaniu tak jak powinny, czyli były mocno napęczniałe i przezroczyste. Oto przepis stworzony metodą prób i błędów w oparciu o kilka różnych receptur, z którymi zapoznałam się w sieci. Najbardziej przydatny okazał się przepis z Kuchnia.tv, gdyż znalazłam w nim dobrą technikę gotowania tapioki. Deser jako taki przyrządziłam jednak nieco inaczej niż podano w tym przepisie, gdyż moim założenie było od początku, aby połączyć perełki z mlekiem kokosowym i owocami. Jedno, co mnie nie usatysfakcjonowało, to fakt, że deser nie miał gęstej konsystencji puddingu, jaką zamierzałam uzyskać, więc to zapewne nie koniec moich eksperymentów z tapioką. Na razie jednak dzisiejszy przepis.

Składniki:
(4 porcje)
- 1 filiżanka perełek tapioki
(dostępna w sklepach z produktami azjatyckimi)
- 3 filiżanki wody
- 2 filiżanki mleka kokosowego
- odrobina szafranu
- 1,5 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 persymona
(zamiennie można użyć owoc mango, 1/2 melona lub gruszkę)

Tapioka

Perełki tapioki po ugotowaniu w wodzie - jeszcze nie całkiem przezroczyste
Przygotowanie deseru:

Wodę wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia, dodać tapiokę i sól. Gotować 5 minut na średnim ogniu, często mieszając. Przykryć i odstawić na 10 minut, aby perełki wchłonęly wodę. W tym czasie obrać owoc i pokroić kostkę. Po 10 minutach perełki przełożyć na sito o drobnych oczkach i przepłukać zimną wodą. Do garnka wlać mleko kokosowe, zagotować, dodać perełki, cukier, szafran (nadaje ładny kolor), gotować ok. 10 minut, aby deser nieco zgęstniał a perełki stały się całkowicie przezroczyste. Po ugotowaniu dodać pokrojone owoce, wymieszać, przełożyć do miseczek lub pucharków. Podawać na ciepło lub na zimno - mnie bardziej smakuje na ciepło.

Deser już gotowy
 
W sprzedaży dostępne są perełki białe i kolorowe. Do przyrządzenia mojego deseru użyłam zielonych. Persymona występują w sprzedaży także pod nazwą kaki lub szaron.

5 komentarzy:

  1. Zmarnowane kaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie przepis jest egzotyczny, wygląda super !
    Pozdrawiam :)
    www.mojeciacho.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne są te kuleczki tapioki! A kaki w tym deserze wygląda bardzo intrygująco.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Deser wygląda świetnie. Chciałabym dopytać o kuleczki tapoki. Czy ostatecznie były miękkie i po lekkim przegryzieniu wypływał z nich sok? Piłam kiedyś w Holandii bubble tea z takimi właśnie perełkami tapioki, ale potem kilkakrotnie próbowałam tej herbaty w Polsce i zawsze tapioka była raczej gumowato-żelowata, a nie "wypuszczająca sok". Zastanawiam się czy różnica nie tkwi w sposobie jej przyrządzania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, kuleczki, z których zrobiłam ten deser, nie mają w sobie soku i dużo mniejsze od tych, które dodaje się do bubble tea. Do herbaty dodawane są 2 różne rodzaje kuleczek - z sokiem i te, które określiłaś jako gumowato-żelowate.

      Usuń